Concurenta

Concurenta nu ajuta doar la protectia consumatorului, dar si la stimularea progresului. - Herbert Hoover
Articole
Cartea Alba a Liberei Concuren...
OBIECTIVELE CÃRȚII ALBE “Cartea albã a liberei concurențe...

Organizatia pentru Cooperare s...
  http://www.oecd.org/daf/clp/     Este o organizaţie intern...

Glosar de termeni folositi in ...
Glosarul poate fi descarcat mai jos

Reteaua Internationala de Conc...
    http://www.internationalcompetitionnetwork.org/   The Int...

Organizatia Mondiala a Comertu...
  http://www.wto.org/   World Trade Organization (WTO)   Est...

Conferinta Natiunilor Unite pe...
  http://www.unctad.org/   Înfiinţată în 1964 ca orga...

Cooperarea Economica Asia-Pacific
  http://www.apeccp.org.tw/     Asia-Pacific Economic Coopera...

Consiliul Concurentei
  Este autoritatea administrativa autonoma care are drept scop protejarea ...

Forumul Global al Concurentei
    Este organizat anual de catre Divizia de Concurenta OCDE si Cent...

Centrul Regional pentru Concur...
  Inaugurat in februarie 2005, Centrul Regional pentru Concurenta OCDE cu ...

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica OCDE

 

http://www.oecd.org/daf/clp/

 

 

Este o organizaţie internaţională a acelor naţiuni dezvoltate care acceptă principiile democraţiei reprezentative şi a economiei de piaţă libere. Organizaţia îşi are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizaţia pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucţia Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), franceza: Organisation de coopération et de développement économiques.

 

 

 

Obiective şi acţiuni

 

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un forum unic unde guvernele a 30 de democraţii, conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce ţin de globalizare şi de exploatare a oportunităţilor globalizării.

 

 

Organizaţia oferă un cadru în care guvernele pot să îşi compare experienţele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune şi să-şi coordoneze politicile interne şi internaţionale. Aceasta este un forum, unde presiunea egală poate acţiona ca un stimulent puternic pentru îmbunătăţirea politicii şi pentru implementarea instrumentelor independente care, ocazional, pot conduce la semnarea unor tratate.

Schimburile de informaţii şi analize dintre guvernele OCDE sunt puse la dispoziţie de un secretariat din Paris. Secretariatul culege date, monitorizează trenduri şi analize şi prognozează dezvoltările economice. Acesta cercetează şi schimbările sociale sau modelele comerciale dezvoltate, mediul, agricultura, tehnologia, taxele şi alte domenii.

 

 

OCDE ajută guvernele în direcţia creşterii prosperităţii şi a luptei împotriva sărăciei prin creştere economică, stabilitate economică, comerţ şi investiţii, tehnologie, inovaţie, anteprenoriat şi cooperare în scopul dezvoltării. Alte scopuri includ crearea de locuri de muncă pentru toţi, echitate socială, guvernare curată şi efectivă.

 

 

OCDE face eforturi pentru a înţelege şi a ajuta guvernele să răspundă la noi dezvoltări şi preocupări. Acestea cuprind comerţul şi ajustarea structurală, securitatea online şi provocările legate de reducerea sărăciei în lumea dezvoltată. De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari şi mai de încredere surse de statistică comparată, statistică economică şi date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie largă şi diversă, cum ar fi conturile naţionale, indicatorii economici, forţa de muncă, comerţul, ocupaţia, migraţia, educaţia, energia, sănătatea, industria, taxele şi impozitele, şi mediul. Cea mai mare parte a studiilor şi analizelor sunt publicate.

 

 

De-a lungul ultimei decade, OCDE a rezolvat o serie de probleme sociale, economice şi legate de mediu, adâncindu-şi legatura cu afacerile, uniunile comerciale şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile. Negocierile de la OCDE în privinţa taxelor şi a preţurilor de transfer au deschis drumul tratatelor bilaterale în jurul lumii.

 

 

Sediul OCDE se află la Château de la Muette în Paris.

 

 

 

Comitetul pentru Concurenta OCDE

 

 

Reunind cele mai importante autoritati de Concurenta la nivel mondial, Comitetul de Concurenta al OCDE este un forum international de frunte in abordarea unor aspecte importanta de politica a concurentei, la care sunt invitati sa participe si observatori dintr-un numar de tari non-membre OCDE.

 

Comitetul de Concurenta OCDE se reuneste de 3 ori pe an, respectiv in lunile Februarie, Iunie si Octombrie si isi desfasoara activitatea de lucru atat in sesiunea plenara a Comitetutului de Concurenta cat si in cadrul Grupurilor sale de Lucru (Grupul de Lucru 2 privind reglementarea si Concurenta si Grupul de Lucru 3 privind cooperarea si Concurenta).

 

Activitatea OCDE in domeniul politicii de Concurenta consta in publicarea celor mai bune practici in domeniu rezultate urmare a discutiilor in cadrul meselor rotunde ale Comitetutului pentru Concurenta, emiterea de rapoarte de catre Comitetul pentru Concurenta OCDE, precum si recomandari si cele mai bune practice OCDE in domeniul concurentei, care sunt supuse aprobarii Consiliului OCDE.

 

 

 

Membri

 

 

Australia (1971)

Austria

Belgia

Canada

Cehia (1995)

Danemarca

Elvetia

Finlanda (1969)

Franţa

Germania

Grecia

Islanda

Irlanda

Italia

Japonia (1964)

Coreea de Sud (1996)

Luxemburg

Mexic (1994)

Marea Britanie

Olanda

Noua Zeelandă (1973)

Norvegia

Polonia (1996)

Portugalia

Slovacia (2000)

Spania

Suedia

Statele Unite ale Americii

Turcia

Ungaria (1996)