Zipper Services pierde definitiv procesul cu Consiliul Concurenței și rămâne cu amenda primită în 2015, pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială

Magistrații Înaltei Curți au respins recursul declarat de Zipper Services S.R.L. împotriva sentinţei civile nr.3898 din 7 decembrie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. CAB menținuse amenda de cca 140 mii de euro dată companiei în urma unei investigații în care a constatat încălcarea Legii Concurenței.  Zipper Services S.R.L. ceruse magistraților CAB anularea act administrativ DEC. CIV. 77/22.12.2015, iar judecătorii au respins cererea ca neintemeiată.


Soluția dată de ÎCCJ este definitivă.

Reamintim că Inform Lykos si Zipper Data, companii care desfasoara activitati de pregatire a corespondentei (printare, implicuire, sortare etc.), au fost sanctionate în anul 2015 cu amenzi in valoare totala de 4.454.380 lei (echivalentul a cca. 994.000 euro) pentru participarea la o intelegere anticoncurentiala. Potrivit Consiliului Concurentei, în urma investigatiei derulate pe piata procesarii automate a corespondentei din Romania, autoritatea a constatat ca cele doua companii si-au coordonat strategiile comerciale astfel incat sa isi repartizeze anumiti din clienti din domeniul utilitatilor.

"Practic, cele doua companii concurente s-au folosit de pretextul participarii in asociere la o licitatie pentru a schimba informatii cu caracter confidential in vederea impartirii clientilor, scopul fiind de a-si a maximiza castigurile si a-si creste cotele de piata", a declarat la acea vreme Bogdan Chitoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform Legii Concurentei sunt interzise orice intelegeri intre companii care denatureaza concurenta, in special cele prin care se limiteaza sau se controleaza productia, comercializarea, dezvoltarea tehnica sau cele prin care se impart pietele, respectiv clientii.

Ca urmare, Inform Lykos SA Romania a fost sanctionata cu  3.826.562 lei (echivalentul a cca. 854.000 euro) si Zipper Data SRL cu 627.818 lei (echivalentul a cca. 140.000 euro).


Și Inform Lykos SA Romania a contestat amenda Consiliului Concurenței. Dosarul este pe rol, la ÎCCJ, următorul termen fiind la 5.11.2020.


Zipper este parte a grupului de firme format din ANY Security Printing Company si TIPOHOLDING, companii de prestigiu in Europa de Sud-Est care isi desfasoara activitatea in 5 tari (Bulgaria, Moldova, Romania, Slovacia, Ungaria).

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.