Daniela Bădilă (Consiliul Concurenţei): 35 de companii sancţionate pentru trucarea procedurilor de achiziţie organizate de Romsilva

Directorul general a Consiliului Concurenţei, Daniela Bădilă, a anunţat joi, la Târgu Mureş, că 35 de companii care activează în domeniul exploatării şi prelucrării masei lemnoase au fost sancţionate pentru trucarea procedurilor de achiziţie organizate de către Romsilva.
 
"Trucarea procedurilor de achiziţie organizată de către Romsilva. Pe piaţa lemnului un număr de 35 de companii au fost sancţionate, iar modalitatea în care alegeau să trişeze aceste licitaţii era aceea că licitau prin rotaţie. Se prezentau la licitaţie şi, în baza înţelegerilor prealabile pe care le aveau între ele, urmau ca două să se abţină şi se adjudeca la primul pas. Acesta era mecanismul prin care funcţiona această înţelegere, acest cartel, urmând ca la licitaţia următoare firma care se abţinuse în prima licitaţie să fie lăsată să liciteze de către celelalte companii şi astfel ei adjudecau pe principiul rotaţiei, licitaţie după licitaţie, la preţuri care erau convenite în prealabil", a declarat Daniela Bădilă, într-o conferinţă de presă.
 
Conducerea Consiliului Concurenţei a precizat că a vizat mai multe domenii de activitate şi că există în lucru inclusiv un dosar referitor la societăţi de salubrizare.
 
Consiliul Concurenţei organizează, în judeţul Mureş, o serie de conferinţe şi întâlniri cu autorităţile publice locale şi cu mediul de afaceri din regiunea de centru a ţării, pentru a discuta provocările de la nivel local şi impactul politicilor naţionale de concurenţă.
 
Pe parcursul întâlnirilor, reprezentanţii autorităţii de concurenţă au prezentat impactul Legii 81 privind practicile comerciale neloiale dintre companii în cadrul lanţului de aprovizionare agro-alimentar, dar şi o întâlnire cu operatorii de transport feroviar şi gestionarii de infrastructură feroviară din regiunile Nord-Vest şi Centru.
 
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei s-au mai întâlnit cu mediul universitar şi cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale din regiunea Centru. Din delegaţie au făcut parte, printre alţii, Dan Virgil Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Laszlo Gyerko, consilier de concurenţă, Daniela Bădilă, director general al Consiliului Concurenţei.