Amendă uriaşă primită de distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud de la Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a sancţionat distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) cu amendă în valoare de 17.650.326 lei (aprox. 3,7 milioane euro), pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

Poziţia de monopol a DGSR pe piaţa distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (Bucureşti şi localităţi din 19 judeţe), a oferit companiei, conform legislaţiei, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuţie şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). De asemenea, distribuitorul stabilea şi încasa tarife aferente acestor servicii, precizează consiliul, într-un comunicat.

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuţie a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor şi pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019. În consecinţă, pentru avizarea tehnică şi pentru recepţia instalaţiilor de utilizare şi punerea în funcţiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieţei.

Comportamentul Distrigaz Sud Reţele s-a manifestat în perioada în care a fost singurul prestator al acestor servicii, consumatorii neavând posibilitatea de a alege alt operator.

În urmă cu doi ani, Consiliul Concurenţei a anunțat că a efectuat inspecţii inopinate la sediul central al companiei Distrigaz Sud Reţele SRL şi la punctele de lucru ale acesteia din Sfântu Gheorghe, Braşov, Târgovişte, Blejoi (Prahova), Galaţi, Piteşti, Craiova.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Distrigaz Sud Reţele SRL pe piaţa serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. În acelaşi timp, investigaţia a analizat posibila impunere a unor tarife majorate, inechitabile, pentru prestarea serviciilor respective, consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale în localităţile şi zonele geografice pentru care compania deţine licenţă de distribuţie.

Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor s-au aflat în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.