Roche vrea să conteste în instanţă amenda primită de la Consiliul Concurenţei și ar putea depune plângere penală ”împotriva celor ce se fac vinovați de emiterea deciziilor”

 

Compania farmaceutică Roche România va contesta în instanță deciziile prin care Consiliul Concurenţei a sancţionat-o cu amendă în valoare totală de 59.967.944 lei (12.857.897 euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa unor produse oncologice din România.

Sancţiunile au fost aplicate în urma a două investigaţii declanşate în anul 2017.

În cadrul primei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2017 - 2019, producătorul Roche adoptat o strategie comercială menită să elimine concurenţa la licitaţii şi să întârzie intrarea pe piaţă a unor medicamente similare.

În cadrul celei de-a doua investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în aceeaşi perioadă 2017 - 2019, Roche a implementat o strategie pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente, mai ieftine, care conţin substanţa activă Erlotinib.

În cadrul investigaţiilor, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei, documentele ridicate fiind analizate în cadrul procedurii specifice. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.


Concluziile celor doua investigații limitează masiv accesul pacientilor la tratamentele de care au nevoie”, susține Roche România, într-un punct de vedere tranmis redacției.

Compania nostra va contesta în instanța deciziile Consiliului Concurenței în investigatiile nr. 1138/2017 și 1127/2017, deoarece, cu rea-credinta, Consiliul Concurenței nu a luat în considerare o serie de dovezi ce susțin nevinovăția companiei, și a ignorat în totalitate o hotarare judecatoreasca definitiva ce stabilește acest lucru, în cazul investigației privind achiziția centralizată de produse oncologice.
 
Pe langa contestarea în instanța a celor două decizii, ne rezervam dreptul de a depune plângere penală împotriva tuturor celor ce se fac vinovați de emiterea acestor decizii ce au un vădit caracter părtinitor și lipsit de profesionalism
”, se arată în răspunsul companiei farmaceutice la o solicitare adresată de BizLawyer.

Roche Romania nu a vrut să precizeze ce firmă de avocați a asistat-o în această investigație și nici cu ce casă de avocatură va lucra în în etapele următoare (contestarea deciziei).

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.