Cele mai bune firme în practica de Concurență și avocații fanion, evidențiați de Legal 500. Proiecte și opinii ale clienților

Ultima ediție a ghidului juridic internațional Legal 500 îi evidențiază pe cei mai buni avocați în practica de Concurență de pe piața locală a avocaturii de business.
 
În practica de EU and Competition monitorizată din acestă ediție de către Legal 500, cele mai bune firme sunt, în opinia directorului internațional, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Ţuca Zbârcea & Asociaţii și Filip & Company.

Anul trecut, pe acest palier era și D&B David si Baias SCA, care a coborât în banda a doua în 2020.

Pe banda a doua mai sunt poziționate Muşat & Asociaţii, RTPR, Schoenherr şi Asociaţii SCA, Biriş Goran SPARL și bpv Grigorescu Ştefănică, iar pe al treilea palier sunt menționate firmele Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, DLA Piper Dinu SCA, Dentons și Reff & Associates SCA, urmate, în Band 4, de CMS, Wolf Theiss, Bondoc si Asociatii, GNP Guia Naghi si Asociatii și Noerr.
 

Leading Individuals” sunt considerați avocații Georgiana Bădescu - Schoenherr şi Asociaţii SCA, Georgeta Dinu - Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Cătălin Grigorescu - bpv Grigorescu Ştefănică, Cătălin Suliman – Filip & Company și Raluca Vasilache - Tuca Zbârcea & Asociatii. ”Next Generation Partner” este Anca Jurcovan - Wolf Theiss, iar ”Rising Stars” sunt considerați avocații Georgeta Gavriloiu - Filip & Company și Roxana Ionescu – RTPR.


Potrivid ghidului juridic internațional, Țuca Zbârcea & Asociații are o pregătire excelentă în problemele de concurență și antitrust, având clienți pe această arie de practică dintr-o serie de industrii puternic reglementate, precum telecomunicațiile și energia. Prestația Ralucăi Vasilache este „excelentă”, potrivit unui client. Ea și-a construit o reputație foarte puternică pe piața locală, atât pentru asistență în probleme de consultanță și conformitate, cât și în investigații sau down raid-uri.

Ce spun clienții intervievați de Legal 500:
→ „Ori de câte ori ne confruntăm cu o problemă de concurență, știm că ne aflăm în siguranță avându-i alături de noi pe avocații de la Țuca Zbarcea & Asociații.”
→ „Am fost împreună în mai multe cazuri, probabil cele mai dificile pe piața locală. Echipa are un mod unic de sprijin - încearcă să înțeleagă afacerea, este pragmatică, sunt alături de client.”
→ „Raluca Vasilache este pur și simplu excelentă. Cu o știință rafinată a practicii concurenței, ea este capabilă să ofere sfaturi excelente, indiferent de problemă. ”


Printre clienții cheie sunt Carrefour România / Carrefour Group, Novartis Pharma, Coca-Cola HBC România, AEGON Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A., filiala Florești, NN Asigurări de Viață (fosta ING Asigurări de Viață, divizia de asigurări de viață a ING), Energy Financing Team AG (ELVETIA), Generali România, IPSO, BRD Sogelease IFN SA, Vodafone România, Spitalul Arcadia, Aero Travel

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►   Asistarea Vodafone în problemele de concurență legate de preluarea operațiunilor Liberty Global în mai multe țări europene, inclusiv în România.
►     Consilierea cu succes a NN Asigurări de Viață cu privire la o anchetă deschisă de Consiliul Concurenței cu privire la presupuse schimburi de informații sensibile din cadrul industriei.
►    Consultanță acordată Energy Financing Team în apelul său împotriva deciziei Consiliului Concurenței de a sancționa Hidroelectirca și furnizorii săi pentru încheierea de acorduri de furnizare a energiei pe termen lung.


Potrivit echipei de research a directorului Legal 500, Filip & Company este „foarte concentrată pe problemele de concurență și foarte inovatoare”. Avocații din această practică au fost ocupați în trecutul apropiat cu proiecte referitoare la investigații ale autorității de concurență de la București și autorizări ale unor tranzacții de M&A și au o expertiză solidă în sectoarele puternic reglementate. Cordonatorul practicii, Cătălin Suliman, „are cunoștințe excelente nu numai în ceea ce privește dreptul național al concurenței, ci și în ceea ce privește legislația UE”. De asemenea, clienții îi prețuiesc pe avocații Georgeta Gavriloiu (counsel) și pe Dragoș Iordache (associate).

Ce spun clienții intervievați de Legal 500:
→ „Foarte focusați pe problemele de concurență și foarte inovatori. Avocații își asumă provocările în mod pozitiv și cu o abordare flexibilă. "
→ „Echipa este relaxată în interacțiunea cu clientul, fără niciun impact asupra profesionalismului. Este ușor să lucrezi cu ei și nu este nevoie să vorbești doar cu șeful departamentului. Conectarea cu oricare dintre membrii echipei va fi suficientă și veți primi toate informațiile necesare. "
→ „Firma, în special partenerul Cătălin Suliman, este alegerea perfectă."


Printre clienții cheie sunt firme mari, precum: Arctic SA, RCS & RDS, Asociatia Nationala a Companiilor de Asigurari si Reasigurari din Romania, Banca Transilvania, Inform Lykos, Nuclearelectrica, Octavian Radu (acționar al Holdingului RTC).

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

► Asistență acordată producătorului de frigidere și aparate electrocasnice Arctic, cu privire la o serie de probleme cotidiene, inclusiv în instruirea privind conformitatea.
► Asistență acordată Băncii Transilvania în cadrul procedurilor de autorizare a achiziției Bancpost și a altor două instituții financiare nebancare.
►    Reprezentarea companiei de telecomunicații RCS & RDS, într-o dispută referitoare la o acuzație de abuz de poziție dominantă.


Tot în ”prima ligă” a profesioniștilor din practica de concurență Legal 500 listează și firma Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Potrivit ghidului internațional, echipa NNDKP nu numai că oferă un sprijin puternic practicii sale de M&A, pe aspectele de merger clearance, dar este extrem de activă și pe frontul investigațiilor. Echipa a acționat recent pentru mai mulți clienți în contestarea cu succes a amenzilor impuse de autoritatea de concurență. De asemenea, departamentul coordonat de Georgeta Dinu lucrează adesea pe chestiuni legate de ajutoarele de stat și în consilierea day-to-day pe partea de compliance.

Ce spun clienții intervievați de Legal 500:

→ „Sunt profesioniști bine pregătiți care își actualizează constant cunoștințele legale. Georgeta Dinu nu știe doar să rezolve probleme profesionale, dar știe să organizeze și relația cu clienții. ”


Printre clienții cheie pot fi amintiți PepsiCo, Unilever, Ellster Rometrics, Globalworth Real Estate Investments, Vitol Bitumen Investments, Mega Image, Bouygues Energies & Services sau Auchan România

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►    A acționat pentru filiala Grupului Honeywell, Elster Rometrics, care a contestat o amendă a Consiliului Concurenței de 2,4 milioane EUR aplicată în urma unei anchete pe piața contoarelor de energie electrică; amenda a fost redusă la apel.
►    A reprezentat Auchan, Quadrant Amroq Drink și Star Foods, în contestarea unor amenzi de 10 milioane de euro, impusă de autoritatea de concurență în urma unei investigații pe piața de retail alimentar cu amănuntul.
► Asistență acordată Edenred cu privire la autorizarea tranzacției de preluare a platformei independente Benefit Online.


În opinia analiștilor de la Legal 500, Mușat & Asociații se ocupă de tot spectrul Concurenței, dar firma de avocați este deosebit de puternică în ceea ce privește investigațiile și aspectul contencios al proiectelor din această arie. Experiența de litigator foarte apreciat îl face pe Paul Buta (deputy managing partner) căutat în special în această privință.

Ce spun clienții intervievați de Legal 500:
→ „O echipă foarte respectată, cu cunoștințe excelente în domeniu, oferă soluții bune și sunt capabili să înțeleagă cele mai complexe cazuri juridice. Aceștia asigură o calitate excepțională, cu o echipă excelentă de avocați care au cunoștințe profunde în acest domeniu.
→ „Paul Buta este un litigator de excepție, foarte implicat și dedicat clienților săi.”


Printre clienții cheie ai firmei în această practică pot fi amintite firmele Damen Shipyards Group, Electrolux, Electrolux, Kaufland, Rewe, Sig Sauer, L’Oreal, Eli Lilly, Daimler, Monsanto sau Genesis Pharma.

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►    Asistență acordată grupului Damen Shipyards în obținerea autorizării tranzacției prin care a preluat controlul comun al firmei Daewoo Mangalia Heavy Industries, care operează un șantier naval din Mangalia.
►    Consilierea Kaufland și Transavia cu privire la o investigație a Consiliului Concurenței privind un potențial comportament anticoncurențial în sectorul produselor alimentare.
►    Reprezentarea Electrolux în contestarea unei decizii emise de Consiliul Concurenței referitoare la un presupus comportament de cartel.


Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (RTPR) este o firmă extrem de experimentată în litigii, spune echipa de research a directorului internațional, fiind implicată în unele dintre cele mai mari dispute legate de concurență din România. Latura contenciosului a fost consolidată prin cooptarea avocatului Alexandru Stănoiu, expert în contencios administrativ, de la KPMG Legal. Având în vedere activitatea tranzacțională puternică a firmei, echipa partenerului Valentin Berea este extrem de experimentată și în activitatea de merger clearance în tranzacțiile de M&A. Clienții au evidențiat-o, de asemena, pe Roxana Ionescu în această practică.

Ce spun clienții intervievați de Legal 500:
→ „Echipa RTPR Allen & Overy a demonstrat un profesionalism remarcabil în furnizarea de consultanță în domeniul dreptului concurenței, oferind în același timp o înțelegere extinsă a activității bancare și financiare.”
→ „Sunt foarte receptivi și au o cunoaștere profundă a dreptului concurenței, este întotdeauna o mare plăcere să lucrez cu ei.”
→ "Valentin Berea iese în evidență, oferind consultanță completă și personalizată pentru proiect."


Printre clienții cheie sunt jucatori importanți în economia locală: Electrica, Groupama Asigurari, Maspex România, Zenith Media (Publicis), Arctic (grupul Arcelik), British American Tobacco Trading, Ursus Breweries, Lease Plan Romania, Caisse des Dépôts et Consignations, British American Shared Services, Henkel sau Alpha Bank.

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►    Reprezentarea Electrica în primul caz de „facilitator” din România, în urma unei investigații fiind dată o amendă de 2,3 milioane de euro pentru presupusa facilitare a unui cartel între furnizorii de contoare de energie electrică.
►    Reprezentarea Groupama Asigurari în apelul său împotriva unei amenzi de 50 de milioane EUR pentru presupusul schimb de informații comerciale sensibile între companiile de asigurări.
►    Reprezentarea cu succes a companiei Maspex România și anularea unei amenzi de 35 de milioane de euro aplicată de Consiliul Concurenței în urma unei investigații în sectorul alimentar.


Pe de altă parte, arată Legal 500, Schoenherr si Asociatii SCA este o alegere populară pentru problemele de concurență contencioase ori necontencioase. Recent, firma a reprezentat clienții în mai multe investigații semnificative în domeniile leasingului financiar, materialelor de construcții și industriei asigurărilor. Coordonatorul practicii, Georgiana Bădescu, are o reputație excelentă în proiectele ce ridică probleme de conformitate și reglementare, precum și pentru cele care au în centru ajutoare de stat.

Ce spun clienții intervievați de Legal 500:
→ „O echipă excelentă și dedicată, care oferă consultanță profesională și eficientă chiar și în probleme foarte complexe, cum ar fi litigiile noastre pe domeniul concurenței din România.”
→  „O înțelegere excelentă a nevoilor clienților, flexibilitate și transparență în ceea ce privește structura onorariilor.”
→ „Georgiana Bădescu oferă întotdeauna un nivel ridicat de angajament, cu o mare eficiență și competență în furnizarea de consultanță juridică adaptată, și are cunoștințe excepționale despre industria noastră.”


Printre clienții cheie din domeniul concurenței sunt și AkzoNobel, Allianz-Tiriac Asigurari, Auto Italia, EPTA SpA, Eurobank Ergasias SA, Gothaer Asigurari-Reasigurari, Knauf Gips, Policolor, PHOENIX Pharmahandel GmbH & Co. KG.

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►   Asistența producătorului de vopseluri Policolor într-o anchetă a Consiliului Concurenței cu privire la presupuse încălcări pe piața vopselurilor auto.
►    Asistență acordată EPTA în autorizarea tranzacției prin care a achiziționat o participație de 90% la compania românească DAAS Impex SRL.


Popovici Nițu Stoica & Asociații are o poziție puternică pe piață în proiectele de concurență, avocații firmei fiind preferați de mai multe companii naționale și internaționale pentru proiectele de autorizare a tranzacțiilor de M&A, conformitate, ajutoare de stat și în investigațiile declanșate de autorități. Mihaela Ion conduce echipa foarte apreciată, care beneficiază și de expertiza partenerului Silviu Stoica, notează Legal 500.

Printre clienții cheie sunt Ameropa, Dedeman, Medicover, Albalact, Akzo Nobel, Olănești, SIVECO România, Medtronic, Auchan și Orange

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►    Consultanța acordată Auchan cu privire la procedurile de merger control referitoare la un acord cu OMV Petrom în care Auchan va dobândi controlul asupra activității de vânzare a alimentelor și băuturilor în toate benzinăriile Petrom.
►    Consilierea Orange în problemele de concurență legate de acordul său de partajare a rețelei cu Vodafone. rețeaua a fost modernizată pentru a include tehnologia 4G în zonele rurale.
►    A acționat pentru Albalact în reducerea cu succes a unei amenzi în urma a trei investigații ale Consiliului Concurenței pe piața de unt a României.



Reff & Associates SCA are o experiență puternică în toate domeniile dreptului concurenței, inclusiv investigații, programe de conformitate, ajutoare de stat și merger clearance. Potrivit Legal 500, firma acționează pentru clienți din mai multe sectoare, inclusiv pentru cei care operează pe piețe extrem de reglementate, precum companiile farmaceutice. Coordonatorul practicii, Florentina Munteanu, are o experiență considerabilă în domeniul concurenței.

Printre clienții cheie sunt Banca Transilvania S.A., Proinvest S.R.L., Orbico d.o.o., Ganahl, Fildas Trading, P.P. – Distributors Romania, Chimcomplex S.A. Borzesti, Otter Distribution și Worwag Pharma.

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►    Reprezentarea Proinvest pe parcursul unei investigații privind cartelurile pe piața utilajelor agricole.
►    A acționat pentru agenția de turism Happy Tour în timpul unei investigații privind cartelurile pe piața turismului.
►    Consilierea Grupului Banca Transilvania cu privire la o anchetă lansată de Consiliul Concurenței pe piața de leasing financiar pentru creditul de consum.


Potrivit Legal 500, avocații Bondoc si Asociatii SCA sunt la fel de abili în asistarea clienților care au nevoie de sprijin în privința autorizării tranzacțiilor, cât și în apărarea acestora în anchete sau în chestiuni contencioase legate de ajutorul de stat. Partenerul Lucian Bondoc are o experiență de aproape 20 de ani și acționează pentru clienții din sectorul public și privat pe toată gama de probleme, în timp ce partenerul recent promovat, Raluca Voinescu, are o bună expertiză în investigarea cartelurilor și în alte probleme necontencioase din acest segment.

Ce spun clienții intervievați de Legal 500:
→  „Timpuri de răspuns excelente, sunt deschiși oricăror discuții, au un înalt nivel de înțelegere a afacerilor și oferă soluții rapide.”
→  „Raluca Voinescu și Lucian Bondoc au un nivel de profesionalism foarte ridicat, sunt extrem de pricepuți și oferă un ajutor real atunci când este nevoie.”


Printre clienții cheie din această practică sunt Eturia, Dante International SA (e-MAG), Mid Europa Partners, ENGIE ROMANIA SA, Merck, Sharp & Dohme, Johnson & Johnson Romania SRL (Janssen Group), Nod Network, Netcity Telecom / Direct One SA, Oltchim SA, Pfizer Romania SRL, Pronetis sau Sanofi SA.

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

►  Asistarea Oltchim cu privire la autorizarea tranzacției prin care a fost achiziționat un pachet de active de către Chimcomplex.
►  A acționat pentru producătorul de produse chimice Oltchim în contestarea deciziei Comisiei Europene conform căreia compania a beneficiat de un ajutor de stat de peste 330 milioane EUR.
►  A reprezentat Netcity Telecom într-o investigație de abuz de poziție dominantă.


Analiștii Legal 500 spun că echipa de concurență a CMS oferă un sprijin puternic practicii de Corporate & M&A, consultanța în proiectele de autorizarae a tranzacțiilor reprezentând cea mai mare parte a activității sale. Echipa are, de asemenea, experiență în investigațiile antimonopol. Partenerul Horea Popescu conduce echipa, cu sprijin puternic din partea Cristinei Popescu (senior counsel).

Printre clienții cheie ai firmei în acest segment de practică sunt IBM, Liberty Global, ALPLA, DP World, Euro Bank, Erste Group Bank AG, Zentiva, Innova Capital, Engie (Franța), Galaad, Romanian Petroleum Exploration and Production Companies Association și CCC.

Printre proiectele asistate în acest domeniu de practica pot fi amintite:

► Consilierea Liberty Global cu privire la aspectele de concurență în tranzacția de vânzare a activelor sale europene către Vodafone, inclusiv operațiunile românești.
►  Consilierea unui client major din industria transporturilor cu privire la un presupus abuz de dominantă investigat de Consiliul Concurenței.
►  Asistența acordată Zentiva în autorizarea tranzacției prin care a achiziționat compania farmaceutică românească Solacium.


Legal 500 este unul dintre cele mai apreciate ghiduri independente de specialitate la nivel internaţional. Seria Legal 500 EMEA a debutat în 1991, analiștii publicației realizând o evaluare atentă și cuprinzătoare a pieţei de avocatură internaţionale, pentru a evidenția performanţele individuale și ale firmelor de avocatură, în urma unui sondaj cu peste 300.000 consilieri juridici şi avocaţi la nivel mondial.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.