Pașii urmați de avocații NNDKP în crearea și implementarea unui program de conformare

Pentru a crește gradul de conștientizare a necesității conformării cu regulile de concurență, Consiliul Concurenței a elaborat și publicat un ghid, care conține un set structurat de bune practici și vine să ofere repere utile pentru crearea și implementarea efectivă a unui program de conformare cu regulile de concurență. Georgeta Dinu, Partener și coordonator al practicilor de Concurență, Ajutor de Stat și Drept UE din cadrul NNDKP, consideră că ghidul este folositor atât pentru companiile care nu au încă un astfel de program, cât și pentru companiile care doresc să își îmbunătățească/ actualizeze programul existent. “Nu este obligatoriu (în sensul că nu există o cerință legală) ca o companie să aibă un program de conformare.Un astfel de program devine însă o alegere rațională față de beneficiile incontestabile pe care le aduce, luând în calcul pe de o parte riscurile pe care le determină lipsa conformării și rolul preventiv al conformării, iar pe de altă parte costurile creării și implementării programului.Nu e de neglijat nici faptul că o companie care a încălcat legea concurenței dar are implementat efectiv un program de conformare va beneficia de reducerea amenzii în temeiul acestei circumstanțe atenuante”, precizează avocatul.

Este important ca orice companie, indiferent de mărime sau de sectorul în care activează, să cunoască și să respecte regulile de concurență, avantajul principal pentru firmele care implementează un program de conformare decurgând din rolul preventiv al acestuia, în condițiile în care încălcările legii concurenței pot avea consecințe negative semnificative (amenzi contravenționale, daune civile, prejudicii de imagine, resurse umane și financiare).

Reguli de urmat

Expertul NNDKP atrage atenția că există o serie de reguli simple și logice, dar indispensabile pentru a avea un program care să funcționeze în mod real și eficient. În acest sens, Georgeta Dinu nominalizează: identificarea și evaluarea zonelor de risc (de exemplu, contacte cu concurenții/ angajații cu o mai mare expunere); particularizarea programului față de activitatea concretă a companiei, neputând exista o rețetă general valabilă; asumarea programului la nivelul managementului și comunicarea clară în companie; desemnarea unei persoane responsabile; instruirea angajaților, adaptată întotdeauna și ilustrată cu exemple practice din activitatea de zi cu zi; controlul/ monitorizarea respectării legii, crearea unui mecanism de raportări interne; dar și evaluarea și actualizarea constantă a programului.

“Am creat și implementat programe de conformare pentru clienți atât înainte, cât și după publicarea Ghidului, și vom continua, aceasta fiind una dintre activitățile constante ale echipei. Ghidul a fost la rândul său util în primul rând pentru a confirma modul în care Consiliul Concurenței vede și evaluează programele de conformare, și, desigur, orice recomandări, mai ales când vin din partea autorității, sunt binevenite, și sunt adaptate la situația specifică a fiecărui client, după caz”, menționează Partenerul NNDKP.

Atunci când echipa de specialiști crează și implementează un program de conformare, sunt avuți în vedere mai mulți pași, astfel încât programul să răspundă riscurilor aferente domeniului de activitate al fiecărui client. “Ne întâlnim cu clientul, îi explicăm procesul și adresăm întrebări/ solicităm informații și documente cu privire la activitatea și organizarea companiei, pentru a particulariza programul. Pe baza informațiilor și a documentelor obținute, identificăm și evaluăm zonele de risc, iar în urma evaluării, pregătim manuale/ instrucțiuni adaptate față de activitatea concretă a companiei și de zonele de risc. Apoi stabilim sesiuni de instruire în care explicăm regulile, oferind întotdeauna exemple practice din activitatea companiei. De asemenea, actualizăm prezentările în urma feedback-ului din cadrul sesiunilor de instruire și stabilim mecanisme de monitorizare și actualizare constantă a programului”, explică Georgeta Dinu.

Tradițional, clienții NNDKP care au solicitat asistență în domeniul concurenței au fost cu precădere companii de mari dimensiuni, fie locale, fie parte a unor grupuri multinaționale. “Am asistat și asistăm frecvent de exemplu și companii străine fără prezență corporativă în România, având în vedere că producerea efectelor pe teritoriul României (indiferent de țara în care este înregistrată o companie) este criteriul pentru aplicarea legii concurenței și pentru competența Consiliului Concurenței. În prezent, pe lângă clienții de mari dimensiuni, avem solicitări de asistență de la clienți din toate palierele, inclusiv de mici dimensiuni, ceea ce este un efect normal al evoluției pieței și al creșterii interesului pentru asistența în domeniul dreptului concurenței, determinată inclusiv de activitatea Consiliului Concurenței. Indiferent de sector sau de mărimea clientului, experiența semnificativă a practicii de concurență permite asistarea în condiții optime, adaptate tipului de proiect, specificului sectorului în care își desfășoară activitatea compania și bugetului alocat”, arată Partenerul NNDKP.

Echipa NNDKP se bucură de recunoaștere internațională

Echipa de concurență din cadrul NNDKP are în acest moment un nucleu de patru avocați specializați care lucrează exclusiv în proiecte de dreptul concurenței și drept UE, și cărora li se adaugă, în funcție de caracteristicile proiectului (precum reglementări specifice unui domeniu sau proiecte de amploare care trebuie finalizate într-un termen foarte scurt), alți avocați ai firmei.

Practica de Concurență este clasată pe prima poziție în topurile realizate de ghidurile internaționale care cercetează această arie în România. Clienții spun despre practica NNDKP că „timpul de răspuns și calitatea serviciilor sunt impresionate”. În plus „acești avocați sunt foarte buni în a-și susține poziția in cadrul pledoariilor. Au o bună reputație în piață și cunosc într-adevăr tot ce ține de dreptul concurenței” (Chambers & Partners, Europe edition, 2018).

Echipa este coordonată de Georgeta Dinu, Partener, coordonator al Practicilor de Concurență, Ajutor de Stat și Drept UE. În echipa NNDKP din anul 2004, Georgeta are o diplomă de Master în Drept UE al Concurenței de la King’s College London, University of London și o diplomă de Master în Drept Internațional și European al Afacerilor de la Université Paris I Panthéon Sorbonne.

Georgeta Dinu este la rândul ei clasată pe prima poziție în clasamentele realizate de ghidurile internaționale Chambers & Partners și Legal 500 (ediția 2018), fiind totodată singurul avocat recunoscut de Who's Who Legal (ediția 2018) în domeniul ajutorului de stat.

Cei care au avut ocazia să lucreze cu ea o caracterizează ca fiind „un profesionist desăvârșit care furnizează răspunsurile la timp și care își cunoaște domeniul în profunzime”, „un avocat de dreptul concurenței impresionant, care are o manieră limpede și logică de a pune lucrurile în perspectivă”, „un expert în dreptul concurenței și al litigiilor”, „ferm, pragmatic și logic”, care „are o minte limpede și înțelege problemele clientului său și evaluează eficient adversarii”, „foarte puternică prin discursul său și în fața judecătorilor” (Chambers & Partners, Europe edition, 2018), „foarte combativă pentru clienții ei” (Legal 500, EMEA 2018).

Portofoliul de proiecte coordonate de Georgeta Dinu include un număr însemnat de dosare importante. Printre acestea trebuie nominalizătă reprezentarea unuia dintre cei mai mari producători de software din lume în fața Tribunalului Uniunii Europene sau reprezentarea unei mari companii petroliere în investigația Consiliului Concurenței cu privire la retragerea de pe piață a unui sortiment de benzină, cât și în contestarea în instanță a deciziei autorității, finalizată cu reducerea cu peste 20% a amenzii. Avocatul NNDKP a consiliat, deasemenea, cinci companii (atât furnizori, cât și un retailer) în investigația Consiliului Concurenței din retailul alimentar și în contestarea în instanță a deciziei autorității. De asemenea, a reprezentat o companie majoră în investigația Consiliului Concurenței de pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor de măsurare a energiei electrice și în contestarea în instanță a deciziei autorității.

Pe lângă munca de avocat, Georgeta Dinu s-a remarcat ca și autor de articole și speaker la seminarii și conferințe în domeniul dreptului concurenței. De exemplu, anul acesta a scris împreună cu Alexandru Șotropa, Asociat NNDKP, articolele „Curtea de Justiție a Uniunii Europene clarifică printr-o hotărâre preliminară modalitatea de evaluare a „dezavantajului concurențial” pentru stabilirea unei discriminări abuzive” (C-525/16) și „Restricții de concurență prin obiect în industria farmaceutică în contextul utilizării medicamentelor în afara autorizației de introducere pe piață („off-label”) (Decizie preliminară a CJEU în C-179/16). De asemenea, a fost împreună cu Sorina Olaru, Partener, Litigii NNDKP, speaker în cadrul seminarului cu tema „Este amenda singurul cost în cazul încălcărilor de concurență? (Acțiunile în despăgubire pentru prejudiciile cauzate de încălcări ale regulilor de concurență)”, organizat de NNDKP.

În plus, a participat la conferința ZF Retail (speaker în panelul „Direcțiile de dezvoltare ale comerțului modern din România”) și la conferința “Concurența în achiziții publice - aspecte practice” organizată de AmCham România în colaborare cu Consiliul Concurenței (speaker cu prezentare pe tema „Excluderea din procedurile de achiziție publică a operatorilor din motive de distorsionare a concurentei – repere practice”, împreună cu Anca Pascu, Asociat).

Un alt avocat cu o activitate remarcabilă în domeniul concurenței este Anca Pascu, Asociat NNDKP. Anca are o diplomă de Master în Drept Internațional și European al Afacerilor de la Université Paris I Panthéon Sorbonne și este și Expert certificat în accesarea de fonduri structurale și de coeziune.

Experiența Ancăi este cu precădere în investigații de concurență (inclusiv asistarea într-o inspecție a Comisiei Europene), contestarea în instanță a amenzilor, autorizarea tranzacțiilor (concentrări economice), precum și în proiecte de ajutor de stat și fonduri europene. Printre proiectele reprezentative în care a fost implicată Anca se numără: reprezentarea unei companii majore în investigația Consiliului Concurenței de pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor de măsurare a energiei electrice și în contestarea în instanță a deciziei autorității, reprezentarea unei companii majore în investigația Consiliului Concurenței de pe piaţa distribuției filmelor în cinematografe, asistarea unei companii din sectorul agricol într-o serie de litigii cu APIA cu privire la ajutoare de stat/ fonduri europene în contextul obiectivelor Politicii Agricole Comune (împreună cu Marius Ezer, Partener, Litigii).

Proiecte multe, volum de muncă ridicat

2017 a fost o perioadă extrem de bună pentru practica de Concurență din cadrul NNDKP, fiind al doilea cel mai bun an, din ultimii șapte, al departamentului ca și rezultate înregistrate. Activitatea din 2018 arată că se va merge pe aceeași linie.

În ultimele 12 luni, echipa NNDKP a lucrat în 14 proiecte de investigații ale autorităților de concurență (Consiliul Concurenței, Comisia Europeană), în zece sectoare diferite de activitate, în 8 dosare de contestare a unor amenzi aplicate de Consiliul Concurenței și alte 3 dosare de instanță cu componentă de concurență/ ajutor de stat.

“Echipa de concurență este implicată constant în evaluarea contractelor de M&A, în vederea asigurării conformării cu regulile de concurență (în special în ceea ce privește clauzele de neconcurență, comportamentul dintre semnare și finalizare, analiza oricăror măsuri/ mecanisme în legătură cu tranzacția, pentru a nu avea loc implementarea tranzacției înaintea autorizării, sau procesul de due diligence în cadrul achizițiilor între concurenți, pentru a evita schimbul de informații sensibile). De exemplu,întotdeauna trebuie respectată granița dintre măsurile pentru protecția valorii business-ului achiziționat (care pot fi luate înainte de autorizarea concentrării) și cele care merg dincolo de aceasta, implicând o schimbare a controlului, cu efecte pe piață (și care nu pot fi luate înainte de autorizare), fiind nevoie de o evaluare atentă, care să țină cont de specificul activității și al structurii tranzacției. Mai mult, informațiile transmise în cazul achiziției unui concurent trebuie să se limiteze la ceea ce este strict necesar pentru tranzacție, și să se utilizeze echipe speciale care să asigure confidențialitatea datelor („clean teams”)”, mai spune Georgeta Dinu.

Avocații NNDKP au fost implicați și în multe proiecte care au vizat procesul de autorizare a concentrărilor economice. În acest sens, trebuie nominalizată reprezentarea Investindustrial, un grup european de societăți de investiții, holding și consultanță financiară gestionate independent ce oferă soluții industriale și capital pentru companii medii din Europa, care are în portofoliu mărci precum Aston Martin, Flos, Sergio Rossi, în vederea obținerii deciziei Consiliului Concurenței de autorizare a concentrării rezultate din achiziționarea CEME, un producător de renume la nivel mondial de soluții de control de înaltă precizie al fluidelor, într-o tranzacție cu o valoare totală de 285 de milioane euro.

Numele expertilor NNDKP este legat și de reprezentarea Smithfield România (Smithfield Foods, Inc., parte din grupul WH Group Limited China, cel mai mare procesator de carne de porc și producător de porci din lume, lider în China, SUA și piețe cheie în Europa), în vederea obținerii deciziei Consiliului Concurenței de autorizare a concentrării rezultate din achiziționarea Elit și Vericom, doi dintre cei mai importanți procesatori autohtoni de carne din România.

De asemenea, avocații s-au ocupat de reprezentarea Recordati SpA, o companie farmaceutică internațională, activă în domeniul cercetării, dezvoltării, producției și comercializării de produse farmaceutice, în vederea obținerii deciziei Consiliului Concurenței de autorizare a concentrării rezultate din achiziționarea anumitor active și drepturi aparținând Astra Zeneca, o companie biofarmaceutică globală, care se concentrează pe descoperirea, dezvoltarea si comercializarea de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, pentru un preț total de achiziție în cadrul tranzacției globale de aproximativ 300 milioane dolari.

Mai mult, echipa NNDKP a asistat și în proiecte de ajutor de stat, în special, în contextul tranzacțiilor de M&A care implică societăți care au beneficiat de un ajutor de stat. Avocații au evaluat eventualele riscuri în cadrul procesului de due diligence, după care, odată cu finalizarea tranzacției, s-au asigurat că întreprinderile/ cumpărătorii respectă condițiile pentru a beneficia în continuare de finanțare. Echipa a intervenit și în contestarea unor decizii de recuperare a sumelor acordate cu titlu de ajutor de stat.

„Ne propunem să continuăm să dezvoltăm această arie de practică. Având în vedere și evoluția tehnologiei, este clar că noile modele de afaceri și modalități de furnizare a serviciilor (în special folosind platforme online) - care răspund mai bine cerințelor pieței în unele sectoare - vor determina necesitatea analizei din perspectivă concurențială a unor mecanisme comerciale complexe”, punctează Georgeta Dinu.

Mandate relevante

Numărul proiectelor relevante - care implică probleme de drept și argumente complexe și care sunt publice, fiind pe rolul instanțelor - în care avocații s-au implicat în ultimul an este unul ridicat. Georgeta Dinu amintește faptul că adeseori, solicitări punctuale de analiză în proiecte care nu țin de o investigație sau un litigiu (și care rămân în mod natural confidențiale) pot ridica probleme chiar mai complexe decât o întreagă investigație.

În acest moment, echipa NNDKP reprezintă o companie majoră din domeniul agricol într-o serie de litigii cu APIA în legătură cu ajutoare de stat/fonduri europene. O parte dintre argumente vizează aspecte ce țin de aplicarea directă și cu prioritate a dreptului UE, într-unul dintre dosare existând deja o soluție definitivă favorabilă companiei. În aceste dosare sunt implicați patru avocați, echipa fiind coordonată de Georgeta Dinu, Partener, Concurență, Ajutor de Stat, Drept UE și Marius Ezer, Partener, Litigii.

Într-un alt dosar important, experții NNDKP reprezintă reprezintă șase companii în contestarea în instanță a deciziei de sancționare emise de Consiliului Concurenței în retailul alimentar (în dosare diferite). O parte dintre argumente vizează aspecte procedurale ce țin de dreptul la apărare (accesul la dosar) și de egalitatea de tratament. Toate dosarele sunt încă în curs; în trei dintre aceste dosare, Curtea de Apel a anulat decizia de sancționare, într-unul dintre dosare a redus amenda, fără a exista până la acest moment o soluție definitivă a Înaltei Curți. De-a lungul timpului au fost implicați în aceste dosare nouă avocați, echipa fiind coordonată de Georgeta Dinu, Partener, Concurență, Ajutor de Stat, Drept UE și Sorina Olaru, Partener, Litigii.

În plus, echipa NNDKP reprezintă o companie majoră în contestarea în instanță a deciziei de sancționare a Consiliului Concurenței de pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor de măsurare a energiei electrice. O parte dintre argumente vizează standardul de probă în contextul existenței unor declarații de clemență și principiul proporționalității la stabilirea sancțiunii contravenționale. În acest dosar sunt implicați șase avocați, echipa fiind coordonată de Georgeta Dinu, Partener, Concurență, Ajutor de Stat, Drept UE și Sorina Olaru, Partener, Litigii.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.