Consiliul Concurenţei a identificat posibile practici anticoncurenţiale pe piaţa cimentului

Consiliul Concurenţei are suspiciunea că principalii producători de pe piaţa cimentului recurg la practici ilegale şi îşi împart piaţa pentru a-şi ţine captivi principalii clienţi şi pentru a-şi păstra o cotă de piaţă aproape egală, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Consiliul Concurenţei a declanşat, în luna octombrie a anului trecut, o investigaţie privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială între Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/ sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de companiile implicate.

În urma observaţiilor primite în cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piaţa producerii şi comercializării cimentului, se menţine aceeaşi concluzie, potrivit căreia este posibil ca aceste companii să încalce legea.

Analiza a fost derulată cu scopul de a avea o imagine cât mai clară asupra mecanismelor de funcţionare, de a identifica eventualele disfuncţionalităţi la nivelul sectorului şi de a formula recomandări care să conducă la eliminarea acestora în scopul intensificării concurenţei.

Se remarcă, astfel, faptul că principalii producători din sectorul producerii şi comercializării cimentului din România (Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România) au capacităţi de producţie diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel încât compania care are cea mai mare capacitate de producţie, o utilizează cel mai puţin. Acest aspect a condus la o situaţie neobişnuită, în care cele trei companii deţin cote de piaţă aproximativ egale, fluctuaţiile în timp fiind nesemnificative.

Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de producţie, a reduce costurile şi a facilita accesul la resurse. În acelaşi timp, companiile deţin capacităţi de producţie atât pe pieţele de extracţie/ prelucrare şi comercializarea agregatelor minerale, cât şi pe pieţele producerii şi comercializării betoanelor, mortarelor şi şapelor, prefabricatelor din beton.

Holcim România, CRH România şi HeidelbergCement România sunt prezente şi pe pieţele producerii şi comercializării filerului de calcar, respectiv a lianţilor hidraulici speciali/ rutieri (HeidelbergCement România nu produce astfel de lianţi).

În cadrul analizei, Consiliul Concurenţei a observat că preţurile anumitor sortimente de ciment oferite de producători au avut aceeaşi evoluţie în timp. De asemenea, principalii clienţi pentru fiecare dintre cei trei producători se află o distanţă de aproximativ de 350 de km în jurul punctului de desfacere, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă împărţire a pieţei geografice.

Aceste aspecte indică faptul că ar putea exista o coordonare între cei trei producători la nivelul sortimentelor produse şi livrate în scopul împărţirii pieţei, aceşti producători de ciment având posibilitatea de a ţine captivi anumiţi clienţi astfel încât să menţină cote de piaţă simetrice.

Consiliul Concurenţei a recomandat ca în proiectul de modificare a Legii minelor să fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licenţei de exploatare a agregatelor de carieră şi prelungirea acesteia, având în vedere că perioada îndelungată (maximum 20 de ani), pentru care se acordă licenţa de exploatare, precum şi dreptul de prelungire, nelimitat, reprezintă elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piaţă şi, implicit, la îngrădirea concurenţei.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.