Chiriţoiu: Investitorii care vor să construiască o fabrică vor avea un singur punct de contact cu autorităţile

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru crearea licenţei industriale unice, proiect iniţiat de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi Consiliul Concurenţei, a anunţat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă, în briefingul de la finalul şedinţei.

"În prima parte a acestui an a fost finalizat un proiect prin care România a cooperat cu OECD pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri prin introducerea acestei licenţe unice", a arătat Chiriţoiu.

Finanţarea acestui proiect a venit din partea Uniunii Europene şi a fost de peste un milion de euro.

"Acest proiect este şi parte din PNRR, este unul din jaloanele pe care trebuie să le îndeplinim şi este în avantajul nostru să îl îndeplinim. Cum ajutăm antreprenorii: creăm un singur punct de contact, o singură interfaţă, între cei care vor să construiască o fabrică - vorbim de licenţă de industrie - şi administraţia publică. În plus, în decurs de un an, va apărea o platformă electronică prin care va fi facilitat acest schimb de informaţii, inclusiv va fi posibilă o simulare a investiţiei. Când voi dori să construiesc o fabrică, voi şti de ce informaţii am nevoie şi care este durata estimată a obţinerii diferitelor avize, ce documentaţie trebuie să prezint, ce instituţii îşi vor da acordul şi cât va dura obţinerea acestor avize", a mai spus preşedintele Consiliului.

În cadrul unui proiect care a durat doi ani, OECD s-a uitat la toate avizele necesare şi soluţia este de a concentra această interacţiune şi de a o simplifica.

"Ideea nu este doar să transparentizăm birocraţia, ci şi să o reducem. Vom cere fiecărei instituţii implicate să-şi reanalizeze procedurile, să vadă unde poate să le scurteze. Pasul următor este să ne uităm la alte sectoare din economie, în parteneriat cu Comisia Europeană", a susţinut Chiriţoiu.

Procedurile de emitere a licenţelor, autorizaţiilor, acordurilor, avizelor şi permiselor necesare în vederea desfăşurării unei activităţi industriale vor fi simplificate, odată cu adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind licenţa industrială unică, a informat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Actul normativ, aprobat miercuri în şedinţa Executivului, a fost iniţiat alături de Consiliul Concurenţei.

"Un singur punct de contact pentru depunerea documentelor, o singură dată! Prin digitalizarea procesului de acordare a licenţei industriale unice înlăturăm barierele administrative şi, astfel, accelerăm ritmul de dezvoltare a noilor investiţii! Antreprenorii vor putea îndeplini de la distanţă procedurile specifice, ceea ce înseamnă înjumătăţirea timpului acordat acestui scop. Fără cozi, fără dubluri, fără dosare cu şină! 38 de instituţii sunt parte a celei mai mari reforme pentru mediul de afaceri, pe care mă bucur că o coordonez. Rezultatul presupune inclusiv facilitarea schimbului de date între sistemele informatice, ceea ce automat va duce la creşterea transparenţei!", a spus ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Potrivit sursei citate, prin acest demers legislativ se înfiinţează Oficiul pentru Licenţă Industrială, cu rol de raţionalizare, simplificare şi digitalizare a procedurilor specifice în vederea obţinerii licenţei industriale unice.

"Printre atribuţiile acestui nou organ de specialitate al administraţiei publice centrale, menţionăm constituirea şi administrarea Punctului de contact unic electronic pentru licenţe industriale (PCUEL), care se va integra în sistemul e-guvernare gestionat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. PCUEL se va interconecta cu sistemele informatice ale autorităţilor competente, precum şi cu datele asociate acestor sisteme, într-un mod în care datele vor putea fi partajate între părţile interesate, indiferent de tehnologia folosită. Mai mult, intrarea în vigoare a legii 'Licenţei industriale unice' reprezintă jalonul 243, din cadrul Componentei 9 'Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare', aferentă Pilonului III. 'Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice'", notează ministerul de resort.

Documentul a avut la bază Raportului Final al proiectului "Comprehensive redesign of the licensing system in Romania" privind simplificarea licenţierii activităţii mediului de afaceri, elaborat cu sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi finalizat în România în luna mai 2022.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.