Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de arhivare

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie ce vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de arhivare electronică/digitală şi arhivare fizică a documentelor, precum şi a altor activităţi conexe acestora, potrivit unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Companiile investigate sunt Enterprise Software Development, All Businesses Management şi Cityplan Studio.

Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă practică anticoncurenţială a acestor companii în contextul participării la procedurile de achiziţie publică având ca obiect achiziţionarea de "Servicii de arhivare electronică şi fizică a documentelor din arhiva proprie a acestor instituţii" la nivelul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi anumite Oficii de Cadastru şi Publicitate Imobiliară aflate în subordinea sa.

De asemenea, Consiliul Concurenţei analizează şi o posibilă încălcare a Legii concurenţei de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi de către anumite Oficii de Cadastru şi Publicitate Imobiliară aflate în subordinea sa, în contextul organizării procedurilor de achiziţie publică pentru servicii de arhivare electronică/digitală şi arhivare fizică a documentelor, inclusiv prin conversia anumitor documente într-o bază de date textuală şi arhivă digitală, precum şi a altor activităţi conexe acestora, cel puţin începând cu anul 2018.

Ca urmare, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale unor companii care activează pe această piaţă.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.