Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Leumi Bank România de către First Bank

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care First Bank SA a preluat Leumi Bank România SA, prin achiziţionarea a 99,9235% din capitalul social al acesteia.

First Bank SA este o instituţie de credit care oferă o gamă completă de servicii bancare pentru persoane fizice şi juridice. First Bank este controlată de JCF IV Tiger Holdings S.a.r.l., al cărei capital majoritar este deținut de J.C. Flowers IV, L.P., un fond consiliat de J.C. Flowers & Co. LLC, entitate înregistrată la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse de Valori din SUA (United States Securities and Exchange Commission).

Bank Leumi România SA este, de asemenea, o instituţie de credit, care face parte din grupul Bank Leumi şi care oferă servicii bancare pentru persoane fizice şi persoane juridice, inclusiv conturi curente, depozite sau finanţări şi facilităţi de creditare.

Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Potrivit informațiilor BizLawyer, cumpărătorul First Bank a fost asistat în această achiziție de o echipă de avocați ai firmei Clifford Chance Badea (CCB). Biroul din România al casei de avocatură globale a asistat fondul american de investiţii pe tot parcursul tranzacţiei, în legătura cu procesul de due diligence, precum și cu privire la structurarea și negocierea tranzacției, respectiv redactarea și semnarea documentației aferente.

Complexitatea tranzacției a implicat o echipă mixtă de avocaţi din practicile M&A şi drept bancar-financiar, coordonată de Daniel Badea, managing partner, şi counsel Loredana Ralea. Contribuții importante pe parcursul proiectului au avut Mădălina Rachieru-Postolache (partener) și Radu Costin (avocat senior). Echipa a mai inclus, printre alții, avocații seniori Ecaterina Burlacu și Bogdan Crețeanu, precum și avocații Gabriela Mureșan, Mihnea Niculescu și Maria Ciulică.

În finalizarea tranzacției și obținerea avizului autorității de concurentă, o contribuție specială a avut-o Diana Crangașu, Senior Associate si coordonatorul practicii de Dreptul Concurentei din cadrul Clifford Chance Badea.

DLA Piper a asistat Bank Leumi le-Israel B.M în negocierile pentru încheierea acordului cu First Bank.
Deși acordul solicita consiliere complexă, a fost încheiat într-un timp foarte scurt, ca urmare a relației de lungă durată dintre Bank Leumi Israel și avocații DLA Piper, a flexibilității și experienței notabile a acestora în tranzacțiile de pe piața românească și CEE, un plus fiind adus de practica încrucișată care implică fuziuni și achiziții în combinație cu practicile de Finance și Projects & Restructuring.

Echipa pluridiciplinară a DLA Piper a fost coordonată de Marian Dinu (Country Managing Partner), împreună cu Paula Corban-Pelin (Counsel, Corporate M&A) alături de care au mai lucrat Georgiana Stan (Managing Associate, Finance, Projects & Restructuring) și Ciprian Frandes (Associate, Corporate).

Jefferies LLC a acționat în calitate de consultant financiar exclusiv al Bank Leumi.


Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei, www.consiliulconcurentei.ro, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.