Cel mai mare retailer polonez a fost amendat de autoritatea de concurență cu 198 mil. USD pentru că a făcut profit pe seama furnizorilor

Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat luni Biedronka, cel mai mare retailer de produse alimentare din Polonia, cu 723 milioane de zloţi (198 milioane de dolari) pentru că a profitat în mod incorect pe seama furnizorilor săi, transmite Reuters.

Potrivit UOKiK, furnizorii Biedronka au fost înştiinţaţi de discounturile pe care trebuiau să le acorde numai după ce contractele au fost semnate, marfa livrată iar plăţile făcute, ceea ce constituie o încălcare a bunelor practici şi a cerinţelor legale.

"Aceasta a condus la scăderi neaşteptate de preţuri pentru furnizori, o scădere a profiturilor şi a marjelor şi în consecinţă a făcut planificarea afacerilor semnificativ mai dificilă", a informat Autoritatea pentru concurenţă din Polonia într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Biedronka, companie controlată de grupul portughez Jeronimo Martins, a câştigat peste 600 milioane de zloţi de pe urma unor practici îndoielnice pe parcursul ultimilor trei ani, iar aceste practici au afectat peste 200 de firme, majoritatea furnizori de fructe şi legume, a adăugat UOKiK.

În luna februarie a acestui an, directorul grupului Jeronimo Martins, Pedro Soares dos Santos anunţa că grupul portughez se pregăteşte să intre pe noi pieţe cu divizia sa poloneză Biedronka, una dintre noile pieţe potenţiale fiind România. Dacă acest lucru se va concretiza, România va deveni a patra ţară unde va fi prezent grupul Jeronimo Martins, după Portugalia, Polonia şi Columbia.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.