Avocații Schoenherr au obținut validarea tranzacției prin care Sika a preluat Adeplast, la autoritățile de concurență din București și Chișinău. Georgiana Bădescu, în prim plan


Schoenherr si Asociatii SCA a coordonat obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor de concurenta din Romania si Republica Moldova. In ambele jurisdictii au fost obtinute decizii de neobiectiune privind operatiunea de concentrare economica realizata prin dobandirea controlului unic direct de catre Sika asupra Adeplast.

Potrivit informațiilor obținute de portalul de Concurenta, echipele de dreptul concurentei implicate au fost coordonate de Georgiana Badescu (partner, coordonatoarea practicii de dreptul concurentei a Schoenherr si Asociatii SCA) si i-au inclus: pentru Romania – pe Mona Banu (senior attorney at law, Bucuresti), Cristiana Manea (attorney at law, Bucuresti) si Darius Trusculete (associate, Bucuresti), iar pentru Republica Moldova – pe Vladimir Iurkovski (office managing partner, Schoenherr Chisinau), Andrian Guzun (attorney at law, Chisinau) si Cristiana Manea (attorney at law, Bucuresti).

Reamintim că, la începutul acestei luni, a fost anunțată finalizarea tranzacției prin care grupul elvețian Sika AG, un jucător global pe piaţa materialelor de construcţii, a preluat societatea Adeplast SA., unul dintre cei mai  importanți producători de materiale de construcții din România.

Proprietarii Adeplast au fost asistaţi în această tranzacţie de către ALANTRA, BI Corporate Finance, și de casa de avocatură Wolf Theiss. Pe de altă parte, Alexander Bărbuț, Thomas Bărbuț și Marcel Bărbuț au fost asistatți de firma de avocați Filip & Company în procesul de vânzare a acțiunilor deținute în cadrul Adeplast S.A.

Echipa din cadrul biroului Wolf Theiss București, care a fost implicată în această tranzacție complexă a fost condusă de Ileana Glodeanu, Partener (Corporate/M&A) și a fost formată din Counsel Adelina Iftime-Blagean - pe aspecte de dreptul muncii, Counsel Mircea Ciocîrlea și avocații Luciana Tache, George Ghitu și Cornelia Postelnicu - pe partea de fuziuni și achiziții, avocații Alexandru Roman și Andrei Sălăgeanu - pe aspecte de drept imobiliar, avocat Nina Lazăr - pe aspecte legate de protecția datelor și avocat Sorin Dumitru - pe aspecte de proprietate intelectuală.

Echipa Filip & Company implicată în această tranzacție a fost coordonată de Alexandru Bîrsan (partener) și a inclus-o pe Alina Stoica (associate).

Cumpărătorul a fost asistat de Eversheds Sutherland cu o echipă coordonată de Cristian Lina (Managing Partner) din care au făcut parte Carolina Pletniuc (Senior Associate), Irina Stoicescu (Associate) și Livia Galan (Junior Associate).

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Sika Romania SRL este deținută de grupul Sika din Elveția care este specializat în substanțe chimice. Sika Romania SRL desfăşoară activităţi în domeniul producerii de materiale de construcţii (producţie de beton, sisteme de hidroizolaţii, sisteme de acoperire, sisteme de pardoseli, sisteme de lipire şi etanşare, retehnologizări etc).

Adeplast SA este activă, în principal, în producția și comercializarea mortarelor și adezivilor pentru construcții și produselor de termoizolare, în special polistiren. Într-o măsură mai mică, Adeplast este implicată și în domeniul membranelor de hidroizolare, vopselelor și acoperirilor decorative, precum și în cel al amestecurilor pentru betoane și mortare și accesorii (plasă din fibră de sticlă, dibluri, lipici, spumă poliuretanică). Adeplast deține patru fabrici în România, situate în apropierea orașelor Oradea, Ploiești, Roman și Craiova.