Bogdan Chiriţoiu: Nu putem separa complet aspectele economice de cele legate de securitate

Securitatea şi economia sunt interconectate şi nu putem separa cele două aspecte, a declarat, a cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale "Critical Infrastructure Protection Forum" (CIP Forum V 2022), preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Depinde de context, probabil că, în urmă cu doi ani, producţia sau importul de măşti faciale era o activitate critică pentru ţara noastră şi pentru multe alte ţări. Deci depinde de context. Acum vedem foarte mult interes în legătură cu chestiunile care au legătură cu securitatea. Aici, Uniunea Europeană, ca ansamblu, nu a făcut multe. Unele state membre au făcut mai mult decât altele. Pe ansamblu, probabil statele membre nu au făcut suficient. Sunt foarte multe lucruri care vin de la Uniunea Europeană şi salut acest lucru, pentru că eu vin din zona reglementărilor economice, din zona antitrust. Pe de altă parte, salut preocuparea UE privind aspectele legate de securitate. Nu putem separa complet aspectele economice de cele legate de securitate. Securitatea şi economia sunt interconectate. În trecut ne imaginam că trăim într-o lume post-politică, când ne puteam concentra pe eficienţă economică şi să ignorăm restul, din păcate. Acum avem un moment de trezire", a afirmat Chiriţoiu.

Potrivit sursei citate, Consiliul Concurenţei urmăreşte impactul pe care concentrările economice excesive îl pot avea asupra pieţei locale.

"Ce face Consiliul Concurenţei în acest domeniu care are legătură cu infrastructura legată de securitate? Unghiul nostru este controlul investiţiilor străine, care în mare parte are legătură cu achiziţionarea de companii româneşti de către entităţi străine. De ce este acest lucru important pentru noi? Pe de o parte, este legislaţia UE care trebuie implementată în România, iar pe de altă parte are legătură cu activitatea noastră de reglementare a competiţiei, suntem interesaţi de impactul asupra pieţei, nu vrem să avem o concentrare excesivă a pieţei care ar putea conduce la creşteri de preţuri. Un lucru bun, în cazul României, este că noi avem deja de aproape zece ani un mecanism pentru controlul achiziţiilor străine în ţară. Această nouă legislaţie la nivel european aduce o noutate, ne obligă să facem schimb de informaţii cu statele membre, le conferă oportunitatea de a comenta, de a ridica îngrijorări cu privire la operaţiunile din România. Şi invers. Noi, România, putem ridica obiecţii în legătură cu operaţiunile din alte state-membre", a menţionat şeful autorităţii de concurenţă.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI - Bucureşti) organizează, în perioada 14 - 16 iunie, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale "Critical Infrastructure Protection Forum" (CIP Forum V 2022), la iniţiativa IF Idea Factory Think Tank, sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaţilor, cu sprijinul comisiilor parlamentare şi a ministerelor cu atribuţii în domeniu, din România.

ICI Bucureşti face parte din proiectul European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), acţionând ca un Centru Naţional de Competenţă.