Consiliul Concurenţei investighează o posibilă încălcare a normelor de concurenţă de către RENAR

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de evaluare externă a calităţii pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate.
 
"Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a normelor de concurenţă de către Asociaţia de Acreditare din România - RENAR pe piaţa serviciilor de evaluare externă a calităţii/furnizării de scheme de încercări de competenţă pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate. Consiliul Director al RENAR a adoptat, în mai 2021, o procedură privind utilizarea în acreditare a încercărilor de competenţă şi a comparărilor inter-laboratoare, prin care transpune politicile internaţionale în domeniu (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC/EA), armonizând procesul de acreditare cu legislaţia naţională şi practica internaţională. Documentul prevede, însă, că, în cadrul procedurii de acreditare a laboratoarelor de analize medicale, sunt recunoscute doar schemele de încercări de competenţă realizate de furnizori acreditaţi de către RENAR sau de organisme de acreditare semnatare ale acordurilor internaţionale atât a EA1-MLA2, cât şi a ILAC3 MRA4", se arată într-un comunicat de presă al autorităţii de concurenţă, transmis miercuri AGERPRES.
 
Potrivit rezoluţiilor ILAC MRA, fiecare semnatar recunoaşte acreditarea unui alt organism de evaluare a conformităţii, semnatar al unuia dintre acorduri.
 
"Ca urmare, impunerea obţinerii, de către entităţile care nu sunt acreditate RENAR, a unei acreditării din partea altor organisme semnatare cumulativ a celor două acorduri internaţionale (EA-MLA şi ILAC MRA), echivalează cu instituirea unei bariere posibil excesive la intrarea pe piaţa serviciilor de evaluare externă a calităţii/furnizarea de scheme de încercări de competenţă pentru laboratoarele de analize medicale care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate. RENAR este semnatar al celor două acorduri internaţionale ILAC MRA şi nu numai al EA MLA", notează sursa citată.
 
În opinia Consiliului Concurenţei, comportamentul RENAR poate conduce la reducerea semnificativă a ofertei de servicii de control extern de calitate/scheme de încercări de competenţă pentru laboratoarele medicale şi, astfel, la restricţionarea concurenţei pe o piaţă cu foarte puţini competitori, o piaţă de oligopol, crescând astfel riscul de posibile coliziuni.