Suciu Popa: Un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii

Publicarea Ghidului de conformare în domeniul concurenței reprezintă un pas important pentru mediul economic din România, în contextul în care Consiliul Concurenței este de mult timp una dintre autoritățile cu o vizibilitate și activitate notabile.”Semnificația publicării acestui Ghid poate fi identificată în multitudinea de sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței pentru fapte care denotă lipsa de informare a societăților din România cu privire la regulile de concurență.Practic, majoritatea faptelor constatate și sancționate de autoritate sunt reglementate contractual (cum ar fi stabilirea prețului de revânzare a distribuitorului), iar incidenta lor nu reflectă o conduită ocultă ci, mai degrabă, necunoașterea faptului că aceste fapte sunt interzise de lege. Acest Ghid are meritul de a reprezenta un punct de start, de referință, pentru firmele care doresc să devină responsabile în domeniul concurenței. Totodată, suprapunerea acestui Ghid cu intrarea în vigoare a GDPR, care a presupus un exercițiu de conștientizare și conformare similar, dar mult mai intens mediatizat, poate profita demersului autorității de concurență”, explică Andrei Georgescu, Partener în cadrul Suciu Popa.

Avocații Suciu Popa au realizat programe de conformare în domeniul concurenței și înainte de apariția ghidului. Miruna Suciu, Managing Partner, menționează că întotdeauna au fost personalizate, în funcție de industrie si dimensiunea clientului. ”De altfel, un aspect care este mai puțin acoperit de ghid este auditul de concurență inițial (în ceea ce privește principalele contracte comerciale) care este, dacă nu necesar, măcar complementar programului de conformare și care conturează cerințele de conformare. Considerăm că acest ghid ne va ajuta întrucât va face mai cunoscut acest gen de exercițiu, iar clienții vor conștientiza utilitatea sa”, punctează expertul.

La rândul său, Andrei Georgescu subliniază faptul că toți clienții firmei de avocatură cunosc faptul că un astfel de program de conformare poate reprezenta o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii în cazul în care chiar apar probleme. Probleme pot interveni mai ales în cazul firmelor mari, acolo unde pot apărea derapaje fără a implica o decizie asumată la nivel de conducere.

“Pentru clienții de talie mare în cadul carora există deja o cultură a regulilor de concurență la nivelul factorilor decidenți, beneficiile constau în faptul că programul de conformare poate preveni sau măcar repara, în măsura posibilă, derapajele „din teren”. Pentru firmele mici aceasta este o oportunitate de familiarizare și înțelegere a regulilor de concurență”, declară specialistul. Implementarea unui astfel de program poate împiedica anumite interacțiuni anticoncurențiale sau poate identifica anumite fapte anticoncurențiale deja comise, ceea ce permite accesarea procedurilor de clemență, recunoaștere sau beneficiul unei circumstanțe atenuante.

Referindu-se la faptul că respectarea recomandărilor din acest Ghid de conformare este facultativă, Partenerul Suciu Popa amintește că sarcina probei cu privire la încălcarea regulilor de concurență trebuie să rămână la autoritate. ”Nu putem și nu trebuie să vorbim de o obligație de a demonstra conformarea cu regulile de concurență, pentru că aceasta este o materie în care justificarea legitimității comportamentului este una economică, nu formal-legală. Ca atare, nu se poate concepe o listă exhaustiva de temeiuri legitime pentru acțiunile din piață, cum există în materia protecției datelor și nici nu se pot sancționa acțiunile unei firme care nu afectează concurența, piața sau consumatorul, indiferent dacă aceasta își asumă sau nu formal un program de conformare”, susține Andrei Georgescu.


Solicitările clienților


Echipa de Concurență a Suciu Popa este coordonată de Miruna Suciu și Andrei Georgescu și este formată din cinci avocați cu diferite niveluri de senioritate, implicați în toate proiectele clienților firmei. “La serviciile noastre apelează clienți ale căror contracte comerciale implică riscuri de concurență, cum ar fi distribuție, franciză sau producție în comun. Totodată, consiliem clienții și în materia concentrărilor economice, în legătură cu autorizarea lor de către Consiliul Concurenței. Am asistat și asistăm clienți din domeniul fabricării de produse alimentare, producției de automobile, distribuției FMGC, domeniul petrolier”, arată Miruna Suciu.

Clienții au fost consiliați în probleme complexe, cum ar fi acorduri de producție în comun sau vânzare exclusivă, care nu se încadrează în exceptările pe categorii din materia concurenței, pentru care avocații au elaborat justificări economice și legale care să asigure confortul privind legalitatea. „De asemenea, consiliem clienții în mod frecvent în legătură cu sistemul de distribuție și franciza și colaborăm cu consultanții acestora externi pentru a asigura coerența sistemelor de distribuție exclusivă sau selectivă transnaționale”, mai spune avocatul. “Dat fiind că avem de-a face, în general, cu clienți cu o activitate consolidată pe piață, analiza de risc presupune, în primul rând, auditul principalelor contracte comerciale care sunt un indicator pentru modul în care se desfășoară activitatea și riscurile deja asumate de client. După adresarea riscurilor deja existente, consultanța presupune training, corelat cu întocmirea de documente scrise care trebuie să fie asumate de către persoanele vizate de programul de conformare”, completează Andrei Georgescu.

De asemenea, în ultimul an, echipa de Concurență a fost implicată într-o serie de tranzacții în care a trebuit să conceapă o anumită structură juridică și să redacteze contractele necesare implementării acesteia, în așa fel încât să nu fie încălcată legislația de concurență. ”Am consiliat clienții într-o serie de tranzacții de acest tip, de fiecare dată avocații noștri specializați în concurență colaborând îndeaproape cu echipa specializată în fuziuni și achiziții, alături de alte departamente implicate, de la caz la caz, în funcție de specificul tranzacției și industria relevantă. Recent, spre exemplu, am lucrat într-o tranzacție care presupunea și o relație de franciză deținută prin intermediul unei societăți în comun, caz concret în care a intervenit un exit al francizorului. În acest caz a trebuit să redactăm documentele tranzacției, în așa fel încât să menținem esența economică a afacerii, fără însă a ignora relația de concurenți a părților la acord”, detaliază Miruna Suciu.

În plus, de curând, Suciu Popa a asistat o companie care la nivel internațional deține, în diverse țari, licențe de îmbuteliere pentru mărci internaționale de renume, cu privire la dobândirea controlului unic indirect asupra a două companii din România, tranzacție aprobată de Consiliul Concurenței și care a inclus atât aspecte de concetrare economică, obținerea aprobării fuziunii, precum și renegocierea acordului de franciză pentru teritoriul României.

“Un alt exemplu se referă la asistența pe care am acordat-o unui jucător din domeniul soluțiilor IT software cu ocazia preluării unui business local de dezvoltare de astfel de soluții, dar și proiectul de preluare a unor operațiuni din sfera automotive de către un jucător global și care a presupus analiza atât a implicațiilor de concurență cât și a unor aspecte specifice ajutorului de stat provenite din istoria mai îndepărtată a target-ului”, adaugă Miruna Suciu.

Proiecte relevante


În ultimul an firma de avocatură a fost implicată în foarte multe proiecte care au vizat practica de Concurență.

Astfel, a fost alături de un distribuitor din Europa Centrală și de Est, activ în domeniul FMCG și al produselor cosmetice, pe care l-a consiliat în legătură cu achiziţia unui pachet de acţiuni deținut de acționarul minoritar, dar și privind elaborarea și revizuirea întregii game de contracte de distribuție pentru teritoriul României.

De asemenea, a asistat un important furnizor de servicii alimentare cu privire la o investigație lansată de Consiliul Concurenței din România.

A fost alături de unul dintre cei mai mari furnizori și distribuitori de produse lactate, pe care l-a consiliat în legătură cu diverse aspecte de reglementare, concurență și antitrust, elaborarea și revizuirea contractelor de producție si de distribuție.

Echipa de Concurență a asistat și doi importanti jucători pe piața din România, în sectorul oil & gas, în legătură cu diverse aspecte de reglementare și concurență, aferente dezvoltării proiectelor în România, inclusiv în legătură cu aspecte legate de concurența în spațiul UE și de aplicare a directivelor și regulamentelor relevante în materie.