Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei

Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut 16 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, în domenii precum piaţa monetară interbancară (ROBOR), întreţinere şi reparare a autovehiculelor, servicii de înregistrare a avizelor de înscriere în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliară şi produse din tutun încălzit, etc.

"Anul trecut ne-am concentrat eforturile, mai mult decât în alţi ani, în domeniul ajutorului de stat, pentru a sprijini instituţiile să implementeze măsuri de sprijin care implică fonduri europene. Astfel, am evaluat măsuri de sprijin, din fonduri locale, naţionale, europene, inclusiv PNRR, de aproape 145 de miliarde lei, reprezentând o creştere de 250% faţă de 2021. Aceste eforturi au fost necesare pentru că banii trebuie să ajungă rapid în economie, să ajute la dezvoltarea mediului de afaceri şi la crearea de locuri de muncă, mai bine plătite. Şi în ceea ce priveşte activitatea "clasică" a instituţiei, am avut rezultate bune. Am autorizat un număr record de tranzacţii, am declanşat investigaţii în domenii importante, precum cea care vizează piaţa monetară interbancară şi am finalizat cazuri complexe, cum este cel care a implicat două pieţe adiacente: asigurări şi service-uri auto", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Din totalul investigaţiilor declanşate în 2022, aproximativ 40% vizează înţelegeri de tip cartel, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă..

De asemenea, autoritatea de concurenţă a finalizat anul trecut opt investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, aplicând amenzi în valoare totală de 178,6 milioane lei (36,2 milioane euro), din care 94% reprezintă sancţiuni aplicate pentru înţelegeri de tip cartel.

Au fost sancţionate 97 de companii, din care 90% au recunoscut încălcarea legi. Valoarea amenzilor aplicate acestor companii reprezintă aproximativ 60% din totalul amenzilor aplicate în aceste cazuri.

Printre cele mai importante amenzi se numără: 130,975 milioane lei (circa 26,6 milioane euro) pentru 65 de companii şi Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault şi Nissan - ACODAREN, pentru că şi-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al preţurilor pieselor de schimb şi al tarifelor de manoperă utilizate în relaţia cu anumite societăţi de asigurare; Renault Commercial Roumanie SRL şi societăţile de asigurare implicate au fost sancţionate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei; 15,121 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro) pentru trei companii (Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig) şi un broker de asigurări (Aon România), pentru încheierea unui acord pentru împărţirea clienţilor mari în patru licitaţii organizate de aceştia (Romatsa, Compania Naţională "Aeroporturi Bucureşti" - CNAB şi Romaero); 13,217 milioane lei (aprox. 2,7 milioane euro) - Volvo România, pentru că s-a înţeles cu distribuitorii din reţeaua sa în privinţa teritoriului în care aceştia puteau revinde camioanele noi, medii şi grele, marca Renault; 10,081 milioane lei (circa 2 milioane euro) - Mega Image, pentru furnizarea de informaţii inexacte privind preţurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui etc.

În 2022, au fost desfăşurate şi 18 inspecţii, similar anului 2021, în cadrul cărora au fost controlate 60 de sedii/puncte de lucru.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

La finele anului trecut, Consiliul Concurenţei avea în derulare 44 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care cele mai multe (peste o treime) vizează înţelegeri de tip cartel şi 28 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 10 au fost declanşate în 2022.

Anul trecut au fost finalizate şapte anchete sectoriale/studii/analize în domenii precum: farmaceutic (medicamente fără prescripţie medicală şi suplimente), transport alternativ; construcţii (întreţinerea şi reparaţia drumurilor din municipiile reşedinţă de judeţ); consultanţă fiscală şi audit financiar; aditivi alimentari etc.