Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan și Gabriel Marin, despre politica băncii și proiectele din acest segment

Consiliul Concurenței este una dintre cele mai active autorități ale statului, atât din perspectiva anchetelor sectoriale, cât și a investigațiilor deschise. O sancțiune venită din partea Autorității de Concurență nu implică doar aspecte pecuniare, amenda putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sancționării, ci și aspecte reputaționale majore.Sectorul bancar este permanent în vizorul Consiliului Concurenței, iar acest lucru îi obligă pe jucătorii din industrie să ia măsuri pentru a evita orice tip de problemă. La nivelul BRD, Departamentul Juridic tratează cu maximă seriozitate riscurile potențiale din perspectivă concurențială, echipa de experți fiind la curent cu orice modificare legislativă în domeniu pentru a acționa proactiv.

Juriștii băncii subliniază faptul că BRD are o politică solidă de concurență care stabilește axele prioritare/de interes. „Aceasta este aprobată la nivel de management și este un instrument util de conștientizare și însușire a principiilor de drept al concurenței pentru toți colegii noștri, indiferent de departamentul din care fac parte”, menționează Ioana Sandu - Cazan, Șef Serviciu Persoane Fizice | Responsabil cu Programul de conformare BRD cu Dreptul Concurenței.

Din punctul său de vedere, cea mai bună protecție este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură din domeniu.

„Experiența din ultimii ani ne-a arătat că echipele externe de avocați au nevoie de o înțelegere aprofundată a mecanismelor interne de funcționare a companiei, a subiectelor specifice domeniului bancar și a chestiunilor tehnice complexe din spatele numeroaselor activități ale unei instituții financiar-bancare. Acest lucru poate fi posibil doar prin colaborarea cu echipele interne de juriști care, pe de o parte, au cunoștințe juridice în domeniul concurenței, și, pe de altă parte, sunt familiarizați cu legislația (din ce în ce mai tehnică și mai complexă) bancară, acționând ca un liant și facilitator între specialiștii din bancă și avocații care ne apără”, explică interlocutoarea noastră. 

Acțiunile Consiliului Concurenței sunt urmărite cu mare atenție


Acțiunile Consiliului Concurenței sunt urmărite cu mare atenție, iar juriștii băncii se concentrează mai degrabă asupra pieței serviciilor financiar-bancare și asupra investigațiilor deschise, precum și a investigațiilor sectoriale, în care și BRD a fost inclusă. „Având în vedere informațiile publice la acest moment, salutăm inițiativa Consiliului de a elabora ghiduri de conformare anticipativă cu regulile de concurență, care ajută companiile (indiferent de dimensiunea lor) și asociațiile să deslușească o materie atât de complexă cum este concurența și să acționeze diligent”, subliniază Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic BRD.

Banca a interacționat în ultima perioadă cu Consiliul Concurenței, în contextul în care sunt investigații în curs în cadrul cărora specialiștii BRD au avut contact și au colaborat cu reprezentanții Autorității. Totodată, au existat și există cercetări de piață care vizează și piața financiar-bancară.  

„Am putut sesiza cu prilejul celor două investigații din ultima perioadă profesionalismul reprezentanților Autorității de Concurență. Credem că rezultatele cele mai bune apar atunci când există o legătură strânsă între firmele de avocatură specializate și echipele interne de juriști. Interacțiunile dintre cele două echipe au fost frecvente, existând provocări reciproce cu întrebări și schimburi de idei, ajungând astfel să asigurăm cea mai bună apărare pentru societate. Desigur că rezultatele concrete vor putea fi observate doar la finalul investigației, în funcție de decizia Consiliului Concurentei sau/și a instanțelor de judecată, după caz. Ce observăm este că avocații specializați în domeniu sunt din ce în ce mai puțini, fiind astfel dificil companiilor mari să aibă parte de o expertiză diversificată”, susține Gabriel Marin.

Pentru a nu interveni niciun fel de risc în activitatea instituției financiare, BRD a derulat mai multe activități interne din perspectivă concurențială, fiind analizate cu atenție toate efectele generate. Ioana Sandu – Cazan punctează faptul că astfel de exerciții sunt benefice, prevenția reprezentând o axă prioritară pentru companie. „La nivelul BRD s-au implementat atât programe interne de conformare, cât și demersuri de control/audit al conformării cu normele de concurență al zonelor de activitate din cadrul intreprinderii considerate sensibile din această perspectivă. Am apelat la sprijinul unor firme de avocați, împreună cu care am colaborat în scopul personalizării formărilor și adaptării acestora la tipul de activitate a participanților ( e.g. comercială, risc, lobby etc.),  la tipologia de spețe probabile la nivelul unei instituții financiare și la specificul BRD”, completează juristul.

„Ca parte din programul de conformare, la nivelul BRD s-a desemnat o persoană responsabilă cu implementarea acestor programe. Responsabilul face parte din Departamentul Juridic, are o funcție de management, pregătire de specialitate și este un punct de contact unic pentru toate spețele având această natură”, adaugă Gabriel Marin.

Un domeniu suprareglementat


Juriștii BRD sunt conștienți de faptul că firma din care fac parte acționează într-un domeniu suprareglementat, complex și de nișă. În același timp, știu și că plaja extinsă de competență a Autorității de concurență îi împiedică în mod obiectiv pe inspectorii de concurență să aibă cunoștințe aprofundate în fiecare dintre domeniile și piețele pe care le cercetează. Din acest motiv, ei cred că un dialog ex-ante între specialiștii din ambele domenii ar facilita înțelegerea reciprocă și obținerea unor rezultate corecte.

„Nu credem că există reglementări din zona de concurență mai sensibile sau mai puțin sensibile, toate fiind de egală importanță, de avut în vedere pentru asigurarea unei protecții adecvate pentru societate”, mai spune Gabriel Marin.

Departamentul intern al băncii lucrează în strânsă colaborare cu diferite firme de avocatură externe, astfel încât fiecare proiect să ajungă la un rezultat favorabil pentru BRD. „În cea mai recentă concentrare economică notificată Consiliului Concurenței, respectiv aceea de dobândire părți sociale în cadrul companiei CIT One, echipa de juriști interni BRD a lucrat alături de echipa de avocați specializată în dreptul concurenței pe aspecte specifice unei astfel de tranzacții”, exemplifică Ioana Sandu – Cazan.

La rândul său, Gabriel Marin amintește faptul că, în ultimii doi ani, pe masa de lucru a Departamentului Juridic s-au aflat multe mandate importante care au pornit de la diferite acțiuni ale Consiliului Concurenței.

„Au fost mai multe proiecte interesante dintre care putem enumera: litigiul născut ca urmare a investigației de leasing financiar, respectarea angajamentelor stabilite ca urmare investigației de leasing operational, două investigații noi deschise de Consiliul Concurenței în anul 2022 și respectiv 2023. Au participat de fiecare dată doi consilieri juridici din cadrul BRD, coordonați de directorii juridici BRD. Am colaborat cu două birouri mari de avocatură, Țuca, Zbârcea & Asociații și Kinstellar”, arată interlocutorul nostru.

În ceea ce privește echipa Departamentului Juridic din cadrul BRD, trebuie menționat că numărul de juriști interni este întotdeauna stabilit de modelul de lucru al companiei și de problematicile recurente. Legat strict de gestiunea subiectelor recurente de concurență, există doi juriști dedicați provenind din zone diferite, respectiv o persoană din sfera de consultanță juridică, iar a doua persoană din sfera de litigii.

 

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.