Concurenţa a autorizat tranzacția Damen-Daewoo-Ministerul Economiei. Trei firme de avocați au contribuit la reușită

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care BV Holding Maatschappij Damen, Olanda, şi Şantierul Naval 2 Mai preiau Daewoo Mangalia Heavy Industries şi Daewoo Mangalia Human Resources Management.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa naţională sau pe o parte a acesteia.

"Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei în varianta neconfidenţială", se menţionează în comunicat.


Trei firme de avocați din prima linie au lucrat timp de mai bine de o jumătate de an la tranzacția prin care Ministerul Economiei a devenit acţionar majoritar, cu 51% din acţiuni, la Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, în timp ce partenerul olandez Damen, care va deţine 49% din acţiuni, va prelua controlul operaţional.

Surse apropiate tranzacției au precizat pentru BizLawyer că la finalizarea cu succes a acestui acord și-au adus aportul trei firme de avocați.
CMS a asistat concernul sud-coreean Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. în vânzarea pachetului de acțiuni, în timp ce cumpărătorul a avut alături profesioniști din Big 4: Deloitte și Reff & Asociații au asistat gigantul BV Holding Maatschappij Damen din Olanda în negocierile încrucișate cu vanzătorul Daewoo și, mai apoi, cu Guvernul Romaniei.

O echipă multidisciplinară de avocați Reff & Asociații și specialiști Deloitte în fiscalitate, audit și consultanță financiară au oferit consultanță în aspecte financiare, de due diligence, contabilitate și alte chestiuni juridice colaterale. Mai mult decât atât, echipa Deloitte Legal Olanda a fost implicată în procesul de negociere și consultanță juridică, în diferite etape ale tranzacției.
Echipa de experți Reff & Asociații a fost condusă de Georgiana Singurel, Partener, și alcătuită din: Alexandru Reff, Partener, Cezara Szakacs, Managing Associate, Ilinca Iliescu, Senior Associate, Irina Dimitriu, Senior Managing Associate, Diana Ghintuiala, Senior Associate, Florentina Munteanu, Partener și Andrea Grigoraș, Managing Associate.


De asemenea, avocații firmei Mușat & Asociații au  fost alături de noii proprietari ai șantierului naval, contribuind la toate etapele tranzacției.


BV Holding Maatschappij Damen furnizează servicii de management şi holding filialelor din Grupul Damen. Grupul Damen, activ la nivel mondial, este implicat în construcţia, întreţinerea şi repararea navelor.

Şantierul Naval 2 Mai SA furnizează servicii suport specifice construcţiilor de nave, şi nu numai, şi derulează activităţi referitoare la construcţia şi reparaţiile de nave, diferite activităţi de comercializare, depozitare şi intermediere.

Daewoo Mangalia Heavy Industries are ca principal obiect de activitate construcţia, reparaţia şi conversia de nave. Compania deţine, la rândul său, 100% din capitalul social al societăţii Daewoo Mangalia Human Resources Management, a cărei activitate constă, în principal, în punerea la dispoziţie către Daewoo Mangalia Heavy Industries a forţei de muncă pentru şantier.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.