Cum lucrează echipa de Concurență de la Țuca Zbârcea & Asociații. O discuție cu partenerul Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii, despre solicitările clienților, investigații, conformare și inspecții inopinate în vremea pandemiei

Chiar dacă pandemia le-a creat probleme avocaților, obligându-i să-și schimbe modul de lucru, munca lor nu a suferit nicio modificare în privința volumului. Echipa de Concurență din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a fost implicată în la fel de multe proiecte ca în perioada în care lumea nu se confrunta cu o criză medicală, crescând foarte mult componenta online a activității derulate de membrii acesteia. Mandatele în care avocații s-au implicat au fost diversificate, cu accent pe investigații și programe de conformare solicitate de clienți.

Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii de Dreptul Concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații, subliniază faptul că, în primele luni ale pandemiei, Consiliul Concurenței a fost foarte prezent în subiectele de actualitate, legate de achiziții, colaborarea între concurenți, alte aspecte generate de criza pandemică.

„În tot acest timp, însă, nu am remarcat o încetinire a ritmului de analiză, nici în cazul concentrărilor economice și nici al investigațiilor. Consiliul a finalizat investigații în anul 2020 conform unui „program normal de lucru”. Aparent, au fost deschise mai puține investigații noi, cel mai probabil, datorită reticenței de a derula inspecții inopinate (modul în care se deschid, de regulă, investigațiile).”, amintește avocatul.
Prin urmare, în această perioadă, nu s-a resimțit o încetinire a vigilenței autorității de Concurență și nici vreo relaxare în aplicarea normelor de concurență sau la nivelul activității sale în general.

În ceea ce îi privește pe clienți, solicitările venite din partea acestora au fost cele uzuale, respectarea normelor de concurență rămânând o prioritate pentru firme. „De altfel, nici clienții nu au perceput faptul că situația specială pe care o traversăm ar permite o relaxare a conduitei din perspectivă concurențială”, nuanțează Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.

Inspecții inopinate în vremuri de pandemie


Dovada faptului că autoritatea de concurență este la fel de activă o constituie și proiectele în care echipa Țuca Zbârcea & Asociații s-a implicat în ultimul timp.

De exemplu, la începutul acestui an, avocații au asistat un client în contextul unei inspecții inopinate.
Raluca Vasilache explică faptul că, spre deosebire de procedurile desfășurate în condiții de normalitate, în cadrul acestei inspecții au fost aplicate toate măsurile de protecție (măști, dezinfectanți etc).

De asemenea, au fost aplicate unele metode alternative pentru a se accesa căsuțele de email ale angajaților solicitate de inspector. „Întrucât în cadrul companiei majoritar se aplica regimul de lucru de acasă, angajații care au fost disponibili s-au deplasat la sediu cu unitățile laptop, iar cei care nu se puteau deplasa au fost verificați la distanță, prin acces în sistemul IT al companiei”, detaliază avocatul.

Lista proiectelor în care avocații au fost și sunt implicați vizează și mandate rezultate din zona tranzacțională. În aceste proiecte, experții în Dreptul Concurenței au misiunea de a elabora strategiile astfel încât să nu fie încălcată legislația în domeniu.

În ultimul an, Țuca Zbârcea & Asociații a colaborat și cu firme de avocați din alte jurisdicții. „Desigur, în modul obișnuit al anilor anteriori. Proiectele au fost reprezentate de tranzacții transfrontaliere sau de tranzacții care nu implicau achiziționarea unui agent economic în România, dar care necesitau totuși autorizare din partea Consiliului Concurenței”, precizează  Raluca Vasilache.

Avocatul punctează faptul că, din experiența ultimului an, nu se poate identifica o listă a sectoarelor predispuse la încălcarea normelor sau a problematicilor predilecte. „Consiliul Concurenței nu își face publică agenda în avans, iar practica ultimilor ani ne arată că sferele de interes (ca industrii, dar și problematică) sunt diverse în mod constant. Remarcăm în ultima vreme un interes sporit al autorității pentru schimbul de informații între concurenți, derulat, în principal, prin intermediul asociațiilor din fiecare sector de activitate. Un indiciu obținut din presă, dintr-o altă investigație, sau pe platforma avertizorilor de concurență poate declanșa oricând o investigație, indiferent de sector”, consideră avcatul.

O echipă de top

Echipa de Dreptul concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații este coordonată de Raluca Vasilache, Partener cu peste 22 de ani de experiență juridică în acest domeniu.

De altfel, expertiza și serviciile firmei în dreptul concurenței sunt apreciate constant ca fiind printre cele mai bune din România, Țuca Zbârcea & Asociații ocupând prima poziție în clasamentul firmelor de avocatură realizat de publicații internaționale de prestigiu precum Legal 500 și Chambers Europe.

Aceasta este, fără îndoială, o echipă foarte puternică de dreptul concurenței, atât colectiv, cât și la nivel individual” notează unul dintre directoarele internaționale. „Echipa lor de concurență este extrem de bine plasată pentru a oferi consultanță cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, apreciază un client al firmei.

Am găsit echipa lor de concurență extrem de bine plasată pentru a oferi consiliere cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, punctează un alt client.

Echipa Competiție și Antitrust completează pe deplin calibrul și acreditările firmei Țuca Zbârcea & Asociații.”, mai spune un client.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.