La ce să fie atente companiile care dețin o poziție superioară de negociere pentru a evita riscul de a fi sancționate pentru practici de concurență neloială

La nivel european, autoritățile de concurență își intensifică lupta împotriva practicilor comerciale neloiale. Statele Membre ale Uniunii Europene mai au puțin timp pentru a transpune în legislația națională prevederile Directivei UE privind practicile comerciale neloiale. Totuși, multe țări din Europa Centrală și de Est au deja legi naționale ale căror prevederi sunt semnificativ mai stricte decât cele ale Directivei și pe care autoritățile statelor respective le aplică strict.

Unde se află România, în peisajul Est-european al prevederilor legislative privind practicile comerciale neloiale? Ce modificări legislative sunt așteptate și ce planuri are autoritatea națională de concurență privind aplicarea lor? Și, mai ales, la ce trebuie să fie atente companiile active în România pentru a evita amenzile ce ar putea ajunge până la 1% din cifra lor de afaceri, în cazul în care Consiliul Concurenței constată o încălcare a legislației privind practicile comerciale neloiale?

Acestea sunt câteva dintre aspectele discutate în cadrul evenimentului online „Tendințe în aplicarea legislației de concurență în Europa Centrală și de Est | poziția superioară de negociere”, organizat săptămâna trecută de birourile din Austria, Cehia, România și Ungaria ale firmei regionale de avocatură Schoenherr, împreună cu economiștii de la RBB Economics.

„Ne așteptăm să vedem investigații declanșate de autoritatea română de concurență în scopul identificării și sancționării de practici de concurență neloială. Acestea vor viza companii care nu au o poziție dominantă de piață, dar care dețin o poziție superioară de negociere în raport cu partenerii lor comerciali (așa-numita dominanță relativă). Pentru a se proteja în cazul unei investigații, este important ca aceste companii să își auto-evalueze poziția de negociere în raport cu partenerii comerciali și să se asigure că documentează temeinic argumentele economice ale negocierilor «dure» pe care le derulează în virtutea unei potențiale poziții superioare de negociere”, a declarat Georgiana Bădescu, partener Schoenherr și coordonatoarea practicii de dreptul UE și dreptul concurenței a firmei în România și Moldova.

În cadrul evenimentului, avocații Schoenherr Christoph Haid (partener, Viena), Georgiana Bădescu (partener, București), Claudia Bock (avocat, Praga) și András Nagy (avocat, Budapesta) au discutat cu economistul Vitaly Pruzhansky, partener în cadrul RBB Economics, Bruxelles, despre implicațiile juridice și economice ale unor concepte precum puterea de piață/ poziția superioară de negociere, abuz, prețuri excesive, sau refuzul de a livra. Ei au analizat modul în care aceste concepte sunt tratate în legislația din regiune și interpretate în practica autorităților naționale, făcând totodată recomandări pentru companiile implicate în relații comerciale ce implică o poziție superioară de negociere a uneia dintre părți.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.