Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei a lansat Monitorul preţurilor carburanţilor, cu scopul de a ieftini produsele petroliere

Consiliul Concurenţei a lansat, luni, "Monitorul preţurilor carburanţilor", platforma online care permite consumatorilor să afle preţurile practicate de către marile reţele de distribuţie a carburanţilor auto, principalul scop fiind ieftinirea produselor, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Monitorul preţurilor carburanţilor" este valabil atât sub formă de aplicaţie web, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru carburanţii standard şi premium (benzină şi motorină) practicate în staţiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

"Accesând gratuit acest comparator de preţuri, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică şi serviciile oferite de acestea, precum şi preţurile practicate. Astfel, aceştia au posibilitatea de a alege, având la îndemână informaţii importante cu privire la oferta existentă pe piaţă în zona geografică de interes. În acest fel se va stimula concurenţa, atât prin preţ, cât şi prin serviciile oferite de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanţilor auto", a afirmat Chiriţoiu, prezent la evenimentul de lansare.

Potrivit acestuia, scopul principal este uniformizarea preţurilor la un nivel mic.

"Am avut o cooperare foarte bună din partea companiilor implicate, ceea ce ne-a uşurat activitatea. Vrem să facem mai uşor pentru conducătorii auto să identifice staţiile din proximitate lor sau de pe traseul lor, care le oferă combustibilul la preţul cel mai mic. Variaţiile de preţ nu sunt mari nici între lanţuri, dar ele există şi există şi între staţiile aceluiaşi lanţ. În timp, acest lucru va duce la o convergenţă a preţurilor în jos, adică cei care practică preţuri mai mari să le reducă cu câteva procente. Vrem să punem o presiune asupra preţului vânzărilor cu amănuntul", a precizat Chiriţoiu.

La sfârşitul lunii decembrie 2018, Consiliul Concurenţei a semnat un contract cu firma Maguay pentru realizarea aplicaţiei, contractul având o valoare de 1,42 milioane de lei.

Consiliului Concurenţei are în derulare şi o analiză pe piaţa carburanţilor, lansată după ce preţul benzinei şi motorinei în România, fără taxe, a depăşit media europeană. În urma anchetei, care va fi gata în perioada următoare, autoritatea va veni cu recomandări pentru creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor.

Chiriţoiu a adăugat că a doua parte a proiectului, cea legată de preţurile produselor alimentare, va fi lansată în septembrie.

În noiembrie 2016, Consiliul Concurenţei a lansat www.monitorulpreturilor.info, proiect-pilot, accesibil pentru Bucureşti şi Ilfov, care oferă preţurile pentru 128 de produse alimentare (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea fiind disponibile două preţuri de produs individual, cel mai ieftin şi cel mai bine vândut).

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Ø  Se accesează pagina www.monitorulpreturilor.info şi se selectează „Carburanţi auto”.

 Ø  Aplicaţia va localiza zona în care se află persoana care accesează platforma;

Ø  Se selectează tipul de carburant: benzină standard, benzină premium, motorină standard, motorină premium, GPL sau încărcare electrică;

Ø Aplicația va afișa mai multe filtre de căutare:

  •    distanţa în jurul locaţiei curente (locul în care se află persoana care a accesat platforma)
  •    în jurul unei locaţii selectate
  •    într-o localitate
  •    pe un traseu selectat

Ø Aplicaţia va afişa, conform criteriilor selectate, toate staţiile de comercializare, distanţa până la fiecare dintre ele şi preţul (lei/L);

Ø Aplicaţia mai oferă posibilitatea de căutare în funcţie de:

  •   serviciile oferite de staţia de comercializare a carburanţilor
  •   reţeaua de comercializare preferată

Ø Aplicaţia oferă posibilitatea de a contacta Autoritatea de Concurenţă atât pentru Sesizări/reclamaţii, cât şi pentru recomandări

 

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.