Ungaria: Fuziunea dintre Budapest Bank, MKB Bank şi Takarekbank este exceptată de la controlul concurenţei


Premierul Viktor Orban a declarat acordul de fuziune pentru crearea celui de-al doilea mare grup bancar din Ungaria ca fiind o tranzacţie de interes naţional strategic, exceptând-o de la controlul concurenţei, se arată într-un decret guvernamental publicat joi, transmite Reuters.

În mai, instituţia de stat Budapest Bank, banca de economii Takarekbank (MTB) şi MKB Bank au anunţat formarea unei alianţei strategice, pentru a crea Magyar Bankholding, în care statul ungar va deţine o participaţie de 30,35%. Proprietarii MKB Bank vor controla 31,96%, iar cei ai Takarekbank vor deţine o participaţie de 37,69% din acţiunile noului grup bancar, care va avea o valoare de peste 740 miliarde forinţi (2,50 miliarde dolari).

Această tranzacţie marchează un nou capitol în restructurarea sistemului bancar ungar, restructurare care a făcut ca băncile locale să dobândească o influenţă sporită sub mandatul premierului Viktor Orban.

Exceptarea tranzacţiei de la controlul concurenţei este necesară pentru a spori competitivitatea sistemului bancar ungar, se arată în decret.

Proiectul se confruntă cu dificultăţi serioase, inclusiv efectele scăderii semnificative a activităţii economice, în urma pandemiei, care ar putea duce la creşterea creditelor neperformante.

Guvernul de la Budapesta încearcă de mai mulţi ani să găsească un cumpărător pentru Budapest Bank, instituţie financiară pe care a preluat-o de la grupul american General Electric în anul 2015 pentru 700 milioane de dolari.

MKB Bank, care se concentrează în special pe corporate şi private banking, a ieşit în 2019 dintr-un proces de restructurare supervizat de Uniunea Europeană, care i-a interzis să facă achiziţii şi i-a impus limite cu privire la mărimea bilanţului său.

Principalele bănci din Ungaria sunt grupul local OTP Bank şi diviziile locale ale băncilor KBC Groep, Erste Group Bank, Raiffeisen, UniCredit şi Intesa SanPaolo.

OTP Bank România, subsidiara a OTP Group, este prezentă de 15 ani pe piaţa locală şi în prezent ocupă locul nouă, după active, în topul celor mai mari bănci locale.

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.