Solicitările clienților Mitel & Asociații indică un trend crescător al preocupărilor pentru conformarea cu legislația concurenței. De vorbă cu Șerban Suchea, Partener

Pandemia a produs schimbări importante în modul de lucru, dar și în structura companiilor, obligând firmele să fie atente la eventuale încălcări ale regulilor de concurență. Din solicitările pe care echipa Mitel & Asociații le-a primit în ultimul timp se observă un interes din ce în ce mai mare al jucătorilor din economie pentru conformare, astfel încât legislația în vigoare să fie respectată. Chiar dacă business-ul este pe primul loc, prioritizarea acestuia se face în așa fel încât niciun termen din lege să nu fie trecut cu vederea.

„Solicitările clienților indică un trend crescător al preocupărilor agenților economici pentru conformarea cu legislația concurenței și acest lucru s-a reflectat în mandatele privind analiza punctuală a implicațiilor concurențiale presupuse de diverse parteneriate comerciale, la care s-au adăugat solicitările tipice pentru autorizarea concentrărilor economice”, explică Șerban Suchea, Partener Mitel & Asociații.

Criza sanitară a generat multe schimbări în mediul economic. În încercarea de a se adapta la noile realități socio-economice, companiile s-au văzut nevoite să facă „din mers” schimbări în business. „Ca regulă generală, perioada pandemiei a determinat deseori o modificare a procedurilor interne de lucru și a modelelor de afaceri, în încercarea agenților economici de a se adapta la noile realități socio-economice”, nuanțează avocatul.

În ciuda condițiilor grele în care firmele au fost obligate să-și desfășoare activitatea, respectarea legislației în vigoare nu a fost trecută nicio secundă cu vederea.

Șerban Suchea subliniază faptul că nu a remarcat o diminuare a interesului pentru conformarea cu legislația specifică,  iar conformarea cu legislația concurenței devine gradual o preocupare curentă a agenților economici.


Practicienii din zona Concurenței au un volum de muncă în creștere


Mișcările generate în economie de diferite decizii de business au activat și mai mult practica de concurență a firmelor de avocatură.

În acest context, echipa Mitel & Asociații axată pe această arie de practică a avut în lucru multe mandate, iar volumul de muncă este unul în creștere.

„Majoritatea tranzacțiilor structurate în ultima perioadă au ca punct de interes și conformarea cu legislația concurenței. Din această perspectivă, aproape fiecare tranzacție de M&A din ultimul an a avut o strategie care a ținut cont de aspectele sensibile de concurență (indiferent că a fost vorba de o concentrare economică notificabilă la Consiliul Concurenței sau nu). O parte semnificativă din mandatele din ultimul an pe tranzacțiile de M&A au presupus și obținerea unei autorizări de la Consiliul Concurenței”, detaliază Șerban Suchea.

Proiectele în care avocații s-au implicat nu au vizat doar România. Partenerul Mitel & Asociații amintește faptul că au existat colaborări multi-jurisdicționale în cazul tranzacțiilor complexe de dimensiune regională/comunitară care au presupus implicarea autorităților de concurență din mai multe state în vederea obținerii autorizărilor prealabile finalizării acestor tranzacții.

Echipa de Concurență din cadrul  Mitel & Asociații este una dintre cele mai experimentate din piața avocaturii de business din România. În contextul în care concurența a devenit parte integrantă a mediului de afaceri, avocații firmei axați pe această arie oferă servicii complexe, însoțite de sfaturi practice menite să ajute clienții să soluționeze cât mai bine fiecare dintre problemele cu care se confruntă.

Practica Mitel & Asociații acoperă toate zonele care țin de Concurență: conformare, tranzacții, acorduri exclusive, investigații, reclamații etc.
 

bizLawyer


About Us

Concurenta.ro este un site de știri din grupul BizLawyer care se adresează practicienilor în Dreptul concurenței, focusat pe aplicarea regulilor de concurenţă, conştientizarea beneficiilor conformării şi riscurilor încălcării legislaţiei concurenţei.